20

Ook ING blundert met discriminerende mail naar stagiair

Medewerker ING noemt student met donkere huidskleur 'Die boef uit Curaçao'

Een Rotterdamse student werd onlangs onaangenaam verrast door de ING-bank waar hij stage wilde lopen. Na enkele mails over en weer kreeg hij per ongeluk een interne mail onder ogen waarin hij ‘die boef uit Curaçao’ wordt genoemd, dat meldt het AD woensdag. De student heeft aangifte gedaan.

De 23-jarige student bedrijfseconomie zou eind januari een sollicitatiegesprek hebben bij de ING-afdeling lease, maar had daar weinig zin meer in na het lezen van een e-mail waarin stond:

Die boef uit Curaçao wil misschien vanmiddag komen om 15.00 uur. Ben je dan in the house?

De Rotterdamse Reedie was verbijsterd:

Ik heb die mail meerdere keren gelezen en kon werkelijk mijn ogen niet geloven, dit heb ik echt nog nooit eerder meegemaakt.

Na een tijdje te hebben gewacht aan de balie van het Rotterdamse hoofdkantoor van ING om de kwestie te bespreken, was voor de student de maat vol en stapte hij naar de politie om aangifte te doen. Onderweg naar het bureau kreeg hij een telefoontje van de betreffende medewerker die stelde dat het ‘een grapje’ was. Maar Reedie kon er niet om lachen:

Discriminatie is echt onacceptabel. Ik ken deze man niet, hij heeft mij nog nooit gezien en toch noemt hij mij ‘die boef uit Curaçao’. Waar slaat dat op? Het is belangrijk mensen bewust te maken dat dit soort dingen blijkbaar gebeurt. Maar allochtonen hebben hetzelfde recht als anderen op een stageplek.” 

De Hogeschool Rotterdam neemt de zaak hoog op en heeft opheldering gevraagd aan ING: 

Dit is een hele botte vorm van racisme, wij veroordelen dit ten zeerste. Het is zorgelijk dat gevoelens die blijkbaar in de samenleving voorkomen, op deze wijze bij onze studenten terechtkomen. Een stageplek moet een veilige plek voor onze studenten zijn.”

ING laat weten de zaak ‘ten zeerste te betreuren’ en passende maatregelen tegen de medewerker te hebben genomen: 

De woordkeuze van deze medewerker was onbehoorlijk en druist in tegen al onze principes. We hebben de Hogeschool Rotterdam en de student onze oprechte excuses aangeboden.” 

ING heeft Reedie een nieuwe stageplek aangeboden, maar die werd door de student afgewezen. Eind vorig jaar werd een stagiar door een Arnhems bedrijf afgewezen en kreeg ook hij een discriminerende interne mail onder ogen, waarin stond dat hij ongeschikt zou zijn voor de functie omdat hij “Ten eerste een donker gekleurde (neger)” was.

cc-foto: Charles Roffey

Geef een reactie

Laatste reacties (20)