51

Ook Nederland zegt FIFA verbod op reclamestunts toe in ruil voor WK

Tweede Kamer hekelt verre gaande bevoegdheden die voetbalbond zijn toegezegd

Onverwachte reclameacties zoals die van Bavaria in Zuid-Afrika zullen bij een eventueel WK Voetbal in Nederland en België in 2018 wettelijk verboden zijn. Dat heeft de Nederlandse overheid de wereldvoetbalbond FIFA schriftelijk toegezegd. Dit soort ambush marketing is nu niet specifiek verboden. Dat schrijft de Volkskrant zaterdag.

Volgens de Volkskrant staat de toezegging in een van de acht schriftelijke garanties – government garantees – in de bieding die Nederland en België de vorige maand bij de FIFA hebben ingediend om het WK Voetbal van 2018 of 2022 te mogen organiseren. De kwestie is actueel geworden doordat tijdens het WK in Zuid-Afrika twee Nederlandse vrouwen werden gearresteerd vanwege “het ontplooien van commerciële activiteiten in een voetbalstadion”: ze droegen oranje jurkjes van bierbrouwer Bavaria, terwijl Budweiser de officiële sponsor is van de FIFA.
Het optreden van de FIFA in deze zaak leidde tot onrust over de vraag wat Nederland de voetbalbond beloofd heeft. Volgens minister Klink (Sport) is er geen sprake van dat de autonomie uit handen wordt gegeven. Ook zijn er geen toezeggingen gedaan aan de FIFA dat wetten worden aangepast.

De toezeggingen van het kabinet aan de FIFA zijn dit voorjaar goedgekeurd door de Tweede Kamer. Diverse politici hekelden de afgelopen dagen de vergaande bevoegdheden van de voetbalbond.

Lees hier het hele artikel

Geef een reactie

Laatste reacties (51)