7

‘Ook Nederlanders kopen organen in het buitenland’

Erasmus Medisch Centrum gaat groot internationaal onderzoek leiden naar illegale orgaanhandel

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat ook Nederlandse patiënten in het buitenland organen kopen en laten transplanteren. Dat zegt criminoloog en internationaal jurist Frederike Ambagtsheer in de Volkskrant.

Op aanvraag van de Europese Unie is het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam begonnen met een omvangrijk, internationaal onderzoek naar illegale orgaanhandel. De onderzoekers uit Zweden, Spanje, Bulgarije en Roemenië gaan wereldwijd patiënten, artsen en andere belanghebbenden interviewen. Het initiatief en de coördinatie liggen bij het Erasmus MC.  Ook Europol, Eurotransplant en de VN organisatie tegen Drugs en Misdaad zijn erbij betrokken.

Ambagtsheer over de aanpak van het onderzoek: 

We willen de aanbod- en de facilitatiekant van orgaanhandel in kaart brengen, en die informatie delen met opsporingsinstanties. Ons doel is niet om patiënten voor de rechter te slepen of om donoren te vervolgen, maar om ronselaars, artsen, ziektekostenverzekeraars en andere faciliteerders aan te pakken.” 

Begonnen wordt met het interviewen van rechercheurs die in 2010 een groot orgaanhandelnetwerk in Zuid-Afrika hebben opgerold. Zuid-Afrikaanse artsen zouden nieren van Israëlisch, Braziliaanse en Roemeense donoren bij Israëlische patiënten hebben getransplanteerd. De prijs per operatie zou vanaf 100 duizend euro zijn. Daarvan ging slechts 8 tot 20 duizend naar de donor. De rest mogelijk naar artsen en tussenhandelaren. Ook bleek dat particuliere ziektekostenverzekeraars de operaties bleken te vergoeden omdat een niertransplantatie goedkoper is dan jarenlang dialyseren.

Overal ter wereld is de koop en verkoop van organen verboden, behalve in Iran.Bij de orgaanhandel gaat het in de meeste gevallen om nieren. Volgens schattingen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO wordt 10 procent van de 80 duizend donornieren jaarlijks illegaal getransporteerd. De donoren van illegalen organen komen vaak uit arme landen en worden vanwege armoede gedwongen een nier af te staan. Patiënt en donor beweren vaak familielid te zijn, maar in werkelijkheid blijkt dit dan niet het geval.

Transplantatieklinieken in India en Pakistan bijvoorbeeld stellen nooit kritische vragen over de relationele band tussen donor en ontvanger.
Volkskrant: Ook Nederlandse patiënten halen illegaal organen uit het buitenland
cc-foto: Aturkus

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (7)