25

Ook patiënten zeldzame ziekte SLE de klos

College van Zorgverzekeringen wijst vergoeding medicijn af ... Medisch specialisten betreuren beslissing en schrijven brief aan minister

Patiënten die lijden aan de ernstige auto-immuunziekte SLE hoeven niet te rekenen op vergoeding van het nieuwe medicijn belimumab, dat schrijft NRC Handelsblad dinsdag. Medici die het middel al wel hebben voorgeschreven betreuren de maatregel van het College van Zorgverzekeringen. Volgens hun werkt het medicijn, dat 1000 euro per maand kost, uiterst effectief werkt. Ze stuurden daarom een brief aan VVD-minister Edith Schippers van Gezondheidszorg.

Zeker achtduizend Nederlanders lijden aan SLE, van wie ruim tweehonderd aan een zeer ernstige vorm. Dat zijn vaak jonge vrouwen, die nu met belastende medicijnen en zelfs chemotherapie worden behandeld. Het nieuwe medicijn belimumab werkt volgens de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR) goed en geeft vooral veel minder bijwerkingen dan andere middelen. Momenteel krijgen patiëntie hoge doses medicatie waar ze onvruchtbaar van kunnen worden. Het nieuwe medicijn richt minder schade aan, zegt Tom Huizinga, SLE-expert van het Leids Universitair Medisch Centrum. In veel EU-landen wordt belimumab wel gebruikt.

De discussie omtrent het wel of niet toekennen van dure medicijnen aan een kleine groep patiënten is omstreden. Dit is namelijk het vierde dure, nieuwe geneesmiddel voor een kleine groep ernstige patiënten waarvan de collectieve vergoeding in korte tijd ter discussie is gesteld. Vorige week bleken 27 ernstige MS-patiënten een nieuw medicijn niet vergoed te krijgen. Onlangs raadde het CvZ ook vergoeding af voor dure medicijnen voor de spierziekten van Pompe en Fabry omdat het die voor sommige patiënten niet effectief genoeg vindt.

NRC: Weer vergoeding voor kleine groep ernstig zieke patiënten geschrapt

cc-foto: breahn

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (25)