7

Ook PvdA Utrecht krijgt voorverkiezing

Update: Marleen Haage meldt zich als tweede kandidaat-lijsttrekker in Utrecht ... Alleen Zoetermeer krijgt een PvdA- 'primary' naar Amerikaans model

Van het idee om in navolging van de Amerikaanse verkiezingen ook binnen de PvdA primary’s te houden, lijkt weinig terecht te komen. Van de vier afdelingen die niet-leden wilden laten meebepalen wie de lijsttrekker wordt bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014, stevent alleen Zoetermeer af op zo’n open voorverkiezing. Drie kandidaten gaan daar de strijd aan, onder wie oud-kamerlid Margot Kraneveldt.

Updates onderaan

Vier partij-afdelingen, Amsterdam, Utrecht, Zoetermeer en Groningen, wilden voorverkiezingen houden waarbij ook niet-leden konden meebepalen wie de lijsttrekker zou worden bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. Partijvoorzitter Spekman was enthousiast:

”Een heel mooi idee. Mensen worden zo bij de politiek betrokken”.

Oud-kamerlid Margot Kraneveldt, actief in Zoetermeer en een van de voortrekkers van het plan, stelde:

Wij zijn een open partij waarbij iedereen betrokken kan zijn.

Nu puntje bij paaltje komt, lijkt het enthousiasme zich echter te beperken tot haar gemeente. In Amsterdam diende zich met wethouder Pieter Hilhorst maar één kandidaat-lijsttrekker aan. Daar valt dus niets te kiezen, niet voor leden en al helemaal niet voor niet-leden. En Utrecht werpt nu een drempel op voor niet-leden die zouden willen meestemmen. Niet alleen moeten ze twee euro betalen, bovendien moeten ze een document ondertekenen dat ze achter de grondbeginselen van de partij staan. Maar de grootste drempel, net als in Amsterdam: er is nog maar één kandidaat, wethouder Gilbert Isabella. Ook in Groningen heeft zich tot nu toe maar één kandidaat gemeld, wethouder Roeland van der Schaaf. De kans dat zich daar nog tegenkandidaten melden, lijkt klein.

Jammer. Je moet het wel aandurven.

Aldus oud-kamerlid Margot Kraneveldt tegenover Joop. Maar in Zoetermeer valt wél wat te kiezen. Drie kandidaten gaan de strijd aan. Kraneveldt zelf, de huidige fractievoorzitter Taco Kuijper en oud-wethouder Frans Muijzers. De bedoeling is dat de kandidaten zich op 3 september presenteren, wanneer ook PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman in Zoetermeer is.

Vanaf half september gaan de kandidaten in Zoetermeer de boer op om kiezers te werven. Wie als niet-lid wil stemmen, moet zich identificeren en krijgt dan een stemcode. Daarmee kan in de week van 12 tot en met 19 oktober gestemd worden, per post, digitaal of in een heus stemlokaal. Ook in Zoetermeer moet een verklaring ondertekend worden. Kraneveldt:

We zijn er nog mee bezig, maar het zijn echt maar drie zinnetjes in de trant van dat je sympathiek staat tegenover progressieve politiek. Uit onderzoek in Italië en Frankrijk is gebleken dat je daarmee toch de mensen buiten de deur houdt die het niet serieus nemen.”

Of er net als in Utrecht ook twee euro wordt gevraagd, daar is Zoetermeer nog niet uit:

Dat werpt misschien toch een te grote psychologische drempel op.

De PvdA in Zoetermeer telt 375 leden. Bij de primary hoopt Van Kraneveldt op een grotere opkomst: 

Als we 1200 Zoetemeerders zo gek kunnen krijgen om te gaan stemmen, is het een groot succes.

Update 19.00

Marleen Haage, het Utrechtse PvdA-raadslid heeft zich gemeld als kandidaat-lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Ze gaat de strijd aan met wethouder Gilbert Isabella. Dit betekent dat in Utrecht alle Utrechters straks mogen meebeslissen wie de lijsttrekker wordt. Een primeur. De PvdA wilde in drie steden een soort voorverkiezingen (equivalent van de Amerikaanse primaries) houden, maar in eerste instantie meldde zich alleen in Zoetermeer een tweede kandidaat.

cc-foto: Hans Splinter

Geef een reactie

Laatste reacties (7)