166

Oorlog belemmert onderzoek MH17

Update: EU komt met nieuwe sancties tegen Rusland ... Diplomaten achten kans groot dat zware sancties ook écht worden afgekondigd ... Onderzoekers keren terug naar Donetsk om gewelddadigheden ... VN: neerhalen passagiersvlucht mogelijk oorlogsdaad ... Onderzoeksraad: 'We zijn al heel ver met ons onderzoek'

Nederlandse en Australische onderzoekers hebben rechtsomkeerts gemaakt, nadat zij vanmorgen op weg gingen naar de plek waar vlucht MH17 neerstortte. Omdat de situatie in het gebied te gevaarlijk is zijn zij teruggekeerd naar Donetsk. Zondag mislukte ook al een poging het gebied te bereiken omdat het niet veilig genoeg werd geacht.


Volgens een woordvoerder van de Onderzoeksraad voor Veiligheid staat een team van de organisatie klaar om naar de rampplek te reizen. De Nederlandse onderzoeksraad heeft de leiding over het internationale onderzoek naar de oorzaak van de vliegramp. Howel de rampplek momenteel niet bereikbaar is, gaat het onderzoek naar de toedracht van de ramp gewoon door, aldus Wim van der Weegen, de in Kiev verblijvende woordvoerder van de Nationale Onderzoeksraad voor Veiligheid:

In Nederland heerst het misverstand dat we niets kunnen doen zolang we niet onbelemmerd toegang krijgen tot de rampplek, maar dat is zeker niet het geval. We zijn al ruim een week full swing aan de slag met ongeveer 35 mensen.

De VN heeft zich ondertussen uitgesproken over het neerschieten van het passagiersvliegtuig. Volgens Navi Pillay, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, is het neerschieten van het toestel van Malaysia Airlines in Oost-Oekraïne mogelijk te kwalificeren als oorlogsmisdaad.

Rusland heeft bij monde van de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov laten weten zo snel mogelijk een onderzoek te willen naar de toedracht van ramp onder regie van de VN. Een VN-missie in het gebied zou voor de nodige veiligheid voor de onderzoekers kunnen zorgen, aldus Lavrov. Een delegatie uit Nederland en Australië praat maandag met de Oekraïense regering in Kiev om het parlement daar zover te krijgen een besluit te nemen over een grote politiemissie in het rampgebied.

Update 19.57
De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft minister Frans Timmermans beloofd niet in de buurt van het rampgebied te zullen vechten. Tegelijkertijd zou Rusland de levering van krachtigere raketlanceerinstallaties aan separatisten in Oekraïne uitbreiden. Dat meent Tony Blinken, veiligheidsadviseur van president Barack Obama. Amerika zegt bewijzen te hebben dat de separatisten nog een raket van het type SA-11 in handen hebben.

Update 22.55
De Europese sanctielijst tegen ingewijden van de Russische president Vladimir Poetin wordt uitgebreid. Daarover zijn 28 EU-landen het vanavond eens geworden in Brussel. Wie de betreffende personen en instanties zijn, is nog niet openbaar gemaakt. Na een juridische check wordt dinsdag, uiterlijk woensdag de lijst bekend gemaakt. Volgens diplomaten is de kans groot dat de zwaardere sancties ook daadwerkelijk worden afgekondigd.

Geef een reactie

Laatste reacties (166)