22

‘Oorlog in Afghanistan wordt gewonnen’

Update: Van Miltenburg bezoekt Kunduz ... Scheidend Isaf-commandant: Meeste operaties nu uitgevoerd door Afghaans leger

De Amerikaanse generaal John Allen ziet dat er zicht komt op een overwinning in de oorlog tegen de Taliban. Volgens de scheidend Isaf-commandant is het Afghaanse leger nu sterk genoeg om zelf de strijd aan te gaan.

ISAF, USFOR-A Change of Command, Feb 10
Generaal John Allen was de afgelopen 19 maanden commandant van de Isaf (International Security Assistance Force), de internationale troepenmacht in Afghanistan. Zondag droeg hij het gezag over aan Joseph Dunford, die vermoedelijk de laatste commandant wordt nu de internationale gemeenschap zich na meer dan tien jaar terugtrekt uit het land. In een interview met de BBC (video) zegt hij

Ik denk dat we er in geslaagd zijn voorwaarden te scheppen voor wat, in het algemeen, gewoonlijk de beslissende factor is in het winnen van een strijd tegen opstandelingen – de voorwaarden scheppen voor bestuur, de voorwaarden scheppen voor economische kansen… Ik denk dat we op weg zijn te winnen.

Volgens Allen is het Afghaanse leger inmiddels succesvol in het bestrijden van de vijand. Het AD citeert uit de afscheidsspeech van Allen:

‘Afghaanse troepen verdedigen het Afghaanse volk en maken het voor de regering van dit land mogelijk om haar burgers te dienen. Dit is victorie. Dit is hoe een overwinning eruit ziet’, aldus Allen tijdens zijn afscheidsspeech. Opvallend genoeg was de Afghaanse president Hamid Karzai afwezig, hoewel hij wel was uitgenodigd.

Allen is voorgedragen als de nieuwe bevelhebber van de NAVO in Europa.

Update 14:30

Tweede Kamer-voorzitter Anouchka van Miltenburg bezocht dit weekend de Nederlandse militairen in Kunduz en zei over het aanstaande vertrek:

 ‘We laten iets achter’, aldus Van Miltenburg. ‘Niet alleen getrainde politiemensen maar ook een complete politie-opleiding, zodat de toekomst van de politiemacht in Kunduz is geborgd.’

Lees ook Hans Feddema: Gaat Nederland vervroegd weg uit Kunduz?

cc-foto: Isaf. Generaal Allen omhelst bij zijn afscheid een collega

Geef een reactie

Laatste reacties (22)