221

Israël en Iran in gevecht, spanningen lopen verder op

Nagenoeg de volledige Iraanse infrastructuur in Syrië is geraakt door een Israëlische aanval op doelen in het buurland. Dit zegt een hoge Israëlische defensiemedewerker. Iran heeft nog niet gereageerd op de aanval. Het zou gaan om de meest uitgebreide operatie sinds decennia. Het was een antwoord op een eerdere Iraanse raketaanval op Israëlische militaire posten, schrijft Haaretz. Hiermee bereikt de al tijden oplopende spanning tussen de regionale grootmachten een kookpunt.

Geheel onverwacht kwamen de Iraanse raketten  in de richting van de Golan-hoogte niet. Israël bestookt al langer Iraanse doelen in Syrië. Het wachten was op een Iraanse reactie, nadat leiders uit dat land daar al eerder op hintten. Israël ontkende noch bevestigde betrokkenheid, zoals zij nooit uitspraken doet over bombardementen in Syrië.

Een en ander kan niet los worden gezien van de Amerikaanse opzegging van het atoomakkoord met Iran. De Amerikaanse president Donald Trump kondigde die stap eerder deze week aan. Eind april beweerde de Israëlische premier Netanyahu dat die deal op leugens is gebaseerd. Hij toonde documenten waaruit zou blijken dat Iran nog altijd werkt aan een nucleair programma. Europese leiders, waaronder de Duitse premier Merkel en de Franse president Macron, zegden juist andermaal hun steun toe aan het akkoord met Iran. ‘Wij zullen aan het verdrag vast blijven houden en er alles aan doen dat ook Iran zijn verplichtingen nakomt’, zei Merkel in Berlijn.

Iraanse leiders zijn sceptisch over de Europese toezeggingen. ‘Europa kan niet onafhankelijk opereren bij de nucleaire deal’, zegt de tweede man van de Iraanse Revolutionaire Garde, Hossein Salami tegen de New York Times. ‘Onze vijanden willen ons onder druk zetten door economische  isolatie. Verzet is de enige manier om onze vijanden te confronteren, niet diplomatie.’

Cc-foto: ANP

 

Geef een reactie

Laatste reacties (221)