Laatste update 19:49
99

31-jarige Kurz en zijn ÖVP winnen verkiezingen Oostenrijk

Update 19.45
Volgens de exitpolls heeft de christendemocratische ÖVP van de 31-jarige Sebastian Kurz de verkiezingen in Oostenrijk gewonnen met zo’n 31,6 procent van de stemmen. Wie de tweede grootste partij wordt moet nog blijken, maar volgens de eerste exitpoll van de publieke omroep ORF 2 haalt SPÖ 26,9 procent van de stemmen en FPÖ 26 procent van de stemmen. In alle prognoses stond FPÖ juist op een voorsprongen ten opzichte van SPÖ.

De verkiezingen lijken voor de Groenen dramatisch te eindigen: zij haalden volgens de exitpolls slechts 3,9 procent van de stemmen. Met een kiesdrempel van 4% betekent het dat zij niet terugkeren in het parlement.

De officiële uitslag laat nog even op zich wachten, omdat zo’n 750.000 mensen per post hebben gestemd; die stemmen moeten nog geteld worden.

Eerder:
De stemlokalen voor de parlementsverkiezingen in Oostenrijk zijn geopend. Zondag kunnen kiezers er hun stem uitbrengen voor een nieuwe regering. De kans is groot dat het land een ruk naar rechts zal maken; in de peilingen staat de conservatieve ÖVP van minister van Buitenlandse Zaken Sebastian Kurz aan kop. Verwacht wordt dat ook de rechts-populistische FPÖ, onder leiding van neonazi Heinz-Christian Strache, het goed zal doen. Eén van de hoofdthema’s bij de verkiezingen is migratie en de vluchtelingencrisis; de rechts-populisten spinnen er garen bij.

De ÖVP van de 31-jarige Sebastian Kurz en de sociaal-democraten van SPO vormden jarenlang samen een coalitie, maar die viel uiteen na allerlei conflicten waardoor vervroegde verkiezingen noodzakelijk waren. Kurz zou nu zomaar de jongste regeringsleider van Europa kunnen worden, mits hij een coalitie weet te vormen. De ÖVP heeft coalitievorming van FPÖ niet uitgesloten. De twee partijen vormden in het verleden bovendien een alliantie tussen 2000 en 2007. Destijds leverde dat enorm veel kritiek op, maar de verwachting is dat dat nu niet zo zal zijn: de samenleving is reeds zo gekneed en gewend aan populistische retoriek, dat er van protest nauwelijks sprake zal zijn, aldus The Guardian.

Bron: The Guardian

 

Geef een reactie

Laatste reacties (99)