Laatste update 21:18
66

Oostenrijkse minister Buitenlandse Zaken blijkt vriendin van Poetin, nodigt hem uit op bruiloft

Met verbijstering wordt binnen en buiten Oostenrijk gereageerd op het feit dat de minister van Buitenlandse Zaken Karin Kneissl de Russische president heeft uitgenodigd voor haar besloten bruiloftsfeest. Poetin is een van de slechts honderd genodigden. De uiterst rechtse Kneissl is officieel partijloos maar zit in het kabinet namens de ultra-rechtse FPÖ.

De Volkskrant schrijft:

Het is onduidelijk wat Kneissls persoonlijke relatie met de Russische president is, maar de FPÖ onderhoudt nauwe banden met Poetins partij Verenigd Rusland. De twee partijen tekenden in 2016 nog een samenwerkingsovereenkomst. De FPÖ erkent de Russische claim op de Krim, in tegenstelling tot de Europese Unie, die Rusland juist sancties oplegde vanwege zijn inname van het Oekraïense grondgebied in 2014. De ophef over de bijzondere gast op Kneissls feestje legt eens te meer de Europese scheidslijn bloot ten aanzien van Rusland. Kneissl bevindt zich net als de FPÖ aan de Rusland-vriendelijke kant van die scheidslijn.

Volgens critici doorbreekt Kneissl zo het isolement van Poetin, dat is opgelegd door de EU na de annexatie van de Krim en het starten van een oorlog in Oekraïne. Saillant is dat Oostenrijk officieel neutraal bemiddelaar is in het conflict tussen Oekraïne en Rusland. Die positie komt nu onder druk te staan.

Kneissl is oud-journalist, commentator en diplomaat bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze maakte naam met haar populistische kritiek op onder meer de Europese Unie. Zo noemde ze de voorzitter van de Europese Commissie een ‘Brusselse tsaar’, wat gezien haar relatie met Poetin die wel gezien wordt als de nieuwe Russische tsaar opmerkelijk is.

De FPÖ onderhoudt al langer vriendschapsbanden met Poetin, net als veel andere uiterste rechtse partijen in Europa, waaronder de PVV van Wilders. Ze helpen Moskou onder meer met het destabiliseren van de Europese Unie. Rusland kan het niet verkroppen dat voormalige Warschaupact-landen zich na de val van het IJzeren Gordijn bij de Unie hebben gevoegd en daardoor bescherming genieten.

Geef een reactie

Laatste reacties (66)