74

Op houtsnip sabbelende Van Nieuwkerk levert boze reacties op

VARA-programma Vroege Vogels is boos dat DWDD-presentator een beschermde vogel in zijn studio laat fileren en opeet

De Wereld Draait Door doet het niet goed met de natuurthema’s. Met het op de hak nemen van de boeren van Yvon Jaspers sloeg het programma al de plank mis. Maar ook met het kookitem krijgt Matthijs van Nieuwkerk nu veel kritiek. Het klaarmaken van ‘bécasse à la presse’, een dure naam voor het eten van de hersenen van de beschermde houtsnip is verkeerd gevallen bij dierenvrienden, maar ook bij VARA-collega’s en PvdD-leider Marianne Thieme.


Het vogeltje werd dinsdagavond door DWDD presentator live in de studio verorberd. Tafeldame en VARA-collega Claudia de Breij stond er met grote ogen bij te kijken. “Je weet dat je nu een snavel in je mond hebt?”, zei ze tegen Matthijs terwijl hij de mini-hersentjes uit de snavel probeerde te sabbelen.

Ook het VARA-programma Vroege Vogels is niet blij met de actie. In een tweet zegt Vroege Vogels ‘Verbaasd, verontrust en verontwaardigd’ te zijn. Ze willen duidelijk maken dat er binnen de VARA verschillende ideeën zijn over het opeten van het vogeltje.

De houtsnip is sinds 2002 een beschermde vogel waarop niet meer mag worden gejaagd. Topkok Robert Kranenborg, die in DWDD geregeld Franse ‘vergeten’ traditionele gerechten komt bereiden, vertelde met trots hoe heren met bekende namen hun zelf geoogste vangst meebrachten naar zijn restaurant en hoe dan een klein intiem feestje werd gevierd.

In een verklaring op de website van Vroege Vogels leggen eindredacteuren Joost Huijsing en Roland Postma uit wat er mis is met het item:

De koks zetten in het programma aan tot illegale actie door te beweren dat ‘jagers die een eigen jachtterrein hebben erop mogen schieten’. Ook vertelde Robert Kranenborg dat hij zo’n vogel wel eens illegaal had bereid. Dit alles zonder dat er weerwoord kwam. Vroege Vogels is daar erg ongelukkig over, net als de vele mensen die er naar ons of elders hun woede over uitspreken.

Volgens Huijsing is het niet zo dat wel op de vogel gejaagd mag worden als dat op eigen jachtterrein is. Vroege Volgels kreeg ook veel reacties binnen van mensen die vol ‘afschuw’ hebben gereageerd.

Ook Marianne Thieme partijleider de Partij voor de Dieren reageerde cynisch. “Kijk, de mannetjes hebben een houtsnip geschoten, kunnen ze door naar DWDD.”

De VARA biedt excuses aan ‘indien u desondanks aanstoot heeft gegeven aan de wijze waarop dat in beeld is gebracht’.

Kranenborg en Vanheule wilden zo eerlijk mogelijk laten zien hoe het gerecht gemaakt wordt en de houtsnip is nu eenmaal onderdeel van het gerecht. De redactie van ‘De wereld draait door’ heeft in de afweging meegenomen dat het niet tonen van het bereiden van het gerecht hypocriet zou zijn. Voor gehakt bijvoorbeeld moet een koe ook worden geslacht.”

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (74)