9

‘Op zoek naar verborgen licht’

Terugkijken: speciale uitzending De Wereld Draait Door over Joost Zwagerman

Woensdagavond stond de volledige uitzending van De Wereld Draait Door in het teken van de overleden schrijver Joost Zwagerman. Zwagerman pleegde dinsdagavond zelfmoord.

Te gast in de uitzending waren vrienden en collega-schrijvers Jessica Durlacher, Ronald Giphart, Peter Buwalda en David van Reybrouck.

De uitzending was zeer emotioneel en ging voornamelijk over de woede en verbijstering van Zwagermans vrienden die van mening waren dat zijn zelfverkozen einde een gevolg van kortsluiting in zijn hoofd is geweest en geen bewuste daad, ondanks het feit dat hij al jaren worstelde met depressies. Jessica Durlacher: “Hij verachte zichzelf om de gedachte aan zelfmoord”.

Er werd muziek gespeeld, er werden bijzondere oude fragmenten van televisieoptredens van Zwagerman gekeken en Ronald Giphart las een fragment voor uit Zwagermans gedichtenbundel ‘De ziekte van jij’. Nico Dijkshoorn sloot af met een ontroerend gedicht dat hier terug te kijken is. Zwagerman zou binnenkort een lezing houden met David van Reybrouck over het onderwerp zelfdoding. Van Reybrouck las een recente e-mail van Zwagerman voor, waarin hij over zijn vriend Rogi Wieg, die deze zomer toestemming kreeg voor euthanasie na tientallen jaren van depressie, vertelde dat hij geen zelfmoord moest plegen. Zwagerman schreef dat je nooit actief mee moet werken met iemand die zelf voor de dood wil kiezen. Van Reybrouck over Zwagerman:

Hij schreef veel over zelfdoding, maar vooral tégen zelfdoding, en dat was een lang pleidooi voor mededogen met de nabestaanden en een oproep het asjeblieft niet te doen. Nu besef ik dat hij dit boek vooral aan zich zichzelf heeft geschreven, aan zichzelf heeft gericht”.

Donderdag 10 september is het ‘World Suicide Prevention Day’.

Kijk hier de hele uitzending van DWDD terug.

Geef een reactie

Laatste reacties (9)