9

Ophef Frankrijk door zwijgen tijdens volkslied

Selectieve aanval van rechts op minister ... 'Sommige omstandigheden vragen om eerbiedwaardige stilte, niet om karaoke'

De Franse minister van Justitie Christiane Taubira moet ontlagen worden, eist Marine Le Pen, leider van het Front National, meldt de Volkskrant. Ook oppositieleider Jean-François Copé van UMP vindt dat de positie van de minister onhoudbaar is geworden. De reden van al deze ophef? Het niet meezingen met het Franse volkslied, de Marseillaise.

Tijdens de herdenking van de afschaffing van de slavernij zong Taubira niet mee. Verschillende Franse politici reageerde fel op het zwijgen van de minister en sommige eisen haar vertrek. Zo twitterde een UMP-afgevaardigde Geoffroy Boulard: ‘Aftreden!’.

Het volkslied werd gezongen door een soliste en ‘dan moet je niet vals meekraaien’, verdedigde Taubira zich:

Sommige omstandigheden vragen om eerbiedwaardige stilte, niet om karaoke op een podium.

Met die uitspraak gooide de minister olie op het vuur en sommige politici zijn geshockeerd dat Taubira de Marseillaise vergelijkt met een nummertje van een karaoke bar.

Een beetje selectieve woede. Tijdens de herdenking waren ook andere ministers aanwezig die niet meezongen en zelfs president Hollande hield zijn kaken stijf op elkaar (zie video). Maar alle aanvallen in de (sociale) media waren alleen gericht op Taubira. Door rechts wordt deze minister gehaat omdat zij het homohuwelijk door het parlement loodste.

cc-foto: still uit YouTube fragment
Volkskrant: Franse minister gevild om zwijgen bij Marseillaise

Geef een reactie

Laatste reacties (9)