48

Ophef in VVD over vele affaires

'We moeten ons afvragen of we wel scherp genoeg zijn'

Kritische VVD-leden vinden dat partijgenoten de laatste tijd te vaak zijn betrokken bij pijnlijke affaires. ‘We moeten ons afvragen of we wel scherp genoeg zijn.’

Dat schrijft de Volkskrant. Een groep prominente VVD-ers wil dat het VVD-bestuur ingrijpt in de reeks recente pijnlijke affaires waar VVD’ers bij betrokken zijn:

Oud-minister Johan Remkes roept zijn partijgenoten op tot waakzaamheid: ‘Kijk goed uit, wees je bewust van de risico’s.’ En oud-partijvoorzitter Bas Eenhoorn: ‘Je hebt als politicus een voorbeeldfunctie, mensen kijken naar je. Politici en bestuurders moeten voorzichtiger zijn.’

De affaires rond VVD-bestuurders stapelen zich in korte tijd snel op. Met zijn dertien bijbanen ligt VVD-senaatsfractievoorzitter Loek Hermans (60) in de vuurlinie. Er loopt nog een onderzoek naar het in 2009 failliet gegane Meavita, een thuiszorgconcern waar Hermans president-commissaris van was en dat ten onder ging aan wanbeleid. Hermans was ook voorzitter van de Raad van Toezicht van het COA, waar zijn inmiddels geschorste partijgenote Nurten Albayrak in opspraak raakte. De Volkskrant gaat verder:

Andere VVD’ers in opspraak zijn de Roermondse wethouder Jos van Rey (65), tevens senator, die een integriteitsonderzoek heeft lopen naar zijn vriendschappelijke banden met een ondernemer. VVD-senator Anne Wil Duthler (44) zit ook in de geschorste raad van toezicht van het COA. Dan is er VVD-burgemeester Wilma Verver van Schiedam die haar functie heeft neergelegd na publiciteit over onder meer gemeentelijke opdrachten die het bedrijf van haar zoon kreeg. Ook VVD-partijvoorzitter Benk Korthals (67) ligt nu onder vuur als voorzitter van de KNVB. Clubs zouden van hem af willen, noemen zijn inbreng ‘nihil’ en schuiven in december een tegenkandidaat naar voren.

Eric Wetzels, voorzitter van de Brabantse VVD-Kamercentrale, maakt zich zorgen over de affaires. ‘Het zijn er nu wel veel,’ zegt hij. ‘We moeten ons afvragen of we wel scherp genoeg zijn in dit soort zaken.”

Lees meer in de Volkskrant.

Geef een reactie

Laatste reacties (48)