Laatste update 10:53
128

Ophef over inzet Marokkaanse consul bij rellende jongeren Ede

De Tweede Kamer is woedend over de inzet van de Marokkaanse consul bij het handhaven van rellende jongeren in Ede. Een groep van tientallen jongens is in opstand gekomen nadat de gemeente het theehuis sloot waar zij samenkwamen. Omdat een deel een Marokkaanse achtergrond heeft, dachten ambtenaren dat het een goed idee zou zijn om het consul in te schakelen. Die beslissing zorgt voor veel ophef.

In het leegstaande winkelcentrum De Lindenhorst in Ede stond het theehuis waar veel jongeren rondhingen. Door de sloop is die nu – tot groot ongenoegen van de jeugd – gesloten. Dat resulteerde in rellen waarbij auto’s in de fik werden gestoken en andere vernielingen werden aangericht.

De Marokkaanse consul Khalid Guelzim is door de gemeente gevraagd om zich te verdiepen in de problematiek en hulp te bieden. De Edese burgemeester Cees van der Knaap (CDA) juicht de actie toe maar er wordt vanuit onder andere de Tweede Kamer kritisch gereageerd op het voorstel. Hieronder een aantal reacties.

PvdA-kamerlid Ahmed Marcouch: Van der Knaap moet het lokaal gezag onder geen beding uit handen geven aan een diplomaat van een ander land.

Malik Azmani (VVD): dat de hulp van de Marokkaanse consul moet worden ingeroepen door Ede is een brevet van onvermogen. Het is ‘not done’ als je dát vraagt aan de Marokkaanse overheid.

Jongerenwerker Ibrahim Wijbenga: het is een hoogst discutabele beslissing, helemaal in het licht van de huidige Turkije-discussie. Als Turkije zich met Turken hier bemoeit, hebben we het gelijk over de Lange Arm van Erdogan en nu halen we zelf de Lange Arm van Marokko in huis?! Dat is vreemd.

Zondag houdt de Marokkaanse gemeenschap in Ede een protesttocht tegen het vandalisme van de jongeren. Het is een initiatief van de maatschappelijke organisatie Samenstede. De voorzitter Tijani Zallali zegt daarover:

Wij begrijpen dat de jongeren een eigen plek willen hebben maar we gaan er niet mee akkoord als dat op deze manier wordt afgedwongen. Als er onenigheid is moet je praten. Ik ben blij dat burgemeester Cees van der Knaap zondag meeloopt. Ik heb goede hoop dat velen dat voorbeeld volgen. Hoeveel mensen weet ik niet. Het is ook voor ons de eerste keer dat we zoiets organiseren.

cc foto: Jesse Garrison

Geef een reactie

Laatste reacties (128)