Laatste update 10:23
232

Nederland heeft gekozen: VVD grootste, PvdA gedecimeerd

Alle stemmen voor de Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen zijn nog niet helemaal handmatig geteld maar veel verandering kan er niet meer in komen. De Kiesraad maakt de officiële uitslag volgende week donderdag bekend maar ondertussen is VVD de grootste partij met 33 zetels, vervolgens de PVV (20), CDA (19) en D66 (19). De grootste winnaar met een stijging van tien zetels van 4 naar 14 is GroenLinks. De PvdA heeft maar liefst 19 zetels verloren. Denk heeft 3 zetels. Nieuwkomer FvD heeft 2 zetels gewonnen, al met al maakt het de Kamer – ondanks dat Wilders niet eerste geworden is – rechtser dan voorheen. Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie is tevreden met de uitkomsten en noemt het ‘een stem vóór Europa en een stem tegen extremisme’. Hieronder kunt u het verloop van de avond zien.

Donderdag komen de fractievoorzitters om 11:00 bij elkaar om de uitslag te bespreken. Later gaan zij langs bij de Kamervoorzitter en wordt er misschien al een verkenner toegewezen om uit te zoeken welke formaties mogelijk zijn voor een coalitie. Op woensdag 22 maart wordt de Oude Kamer ontbonden.

 

 

De PvdA heeft de grootste verkiezingsnederlaag in de Nederlandse geschiedenis gehad. Volgens PvdA-voorzitter Hans Spekman komt het door de afgelopen zes jaar waarin de partij meevoer met de idealen van de VVD en weinig van het sociaal-democratische karakter liet zien. ‘Door regeringsdeelname was het wantrouwen zó groot, daar was niet tegenop te knokken.’

Update: 23:55 uur: De stemmen in Amsterdam zijn geteld. In de hoofdstad is GroenLinks de grote winnaar en ook direct de grootste partij. Op de tweede en derde plek volgen D66 en de VVD.

Update 23:30 uur: dat meldt RTV RijnmondIn Rotterdam lijkt de PVV wel de grootste partij te zijn. Na het tellen van 56 procent van de stemmen heeft de extreemrechtse eenmansbeweging van Geert Wilders net iets meer stemmen dan de VVD.

Ook vanuit Amsterdam komen de eerste uitslagen binnen:

Update 23:00 uur: Ondanks de enorme nederlaag voor de PvdA, blijft Lodewijk Asscher lijsttrekker van de partij. Dat heeft hij na het bekend worden van de laatste exitpoll laten weten. De PvdA leverde – naar verwacht – maar liefst 29 zetels in. ‘Een bittere avond,’ sprak een zichtbaar aangeslagen de aanwezigen toe. ‘Vergeet nooit dat onze idealen de moeite waard zijn om voor te strijden. De sociaaldemocratie komt terug. En het bouwen begint vandaag,’ aldus Asscher die direct na zijn toespraak vertrok.

Update 21:30 uur: De tweede exitpoll laat geen veranderingen zien ten opzichte van de eerste. Het opkomstpercentage is ongekend hoog, ruim 82%.

In Nijmegen is besloten een stembureau tot 23:00 uur open te houden, door grote drukte en een tekort aan stembiljetten. De Kiesraad is inmiddels in gesprek met de gemeente, aangezien stembureaus niet later dan 21:00 uur open mogen blijven.

Update 21:00 uur: Uit de eerste exitpoll van bureau Ipsos blijkt dat de VVD de grootste partij zou zijn geworden. De partij kan volgens de poll rekenen op 31 zetels. CDA en D66 kunnen krijgen 19 zetels, net als de PVV. GroenLinks en de SP volgen met respectievelijk 16 en 14 zetels. De PvdA houdt nog maar 9 zetels over. De exitpoll van Ipsos is uitgevoerd in opdracht van de NOS en RTL.

Eerder:
De opkomst bij de stemlokalen is hoger dan vier jaar geleden. Dat meldt de NOS op basis van een steekproef bij 43 stembureau’s.

Om 10.30 uur had 15 procent van de stemgerechtigden gestemd voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dat meldt onderzoeksbureau Ipsos in een tussentijds verslag over de opkomst. Dat is hoger dan in 2012; toen had 13 procent van de kiezers om deze tijd zijn stem uitgebracht. 

Den Haag meldt een hogere opkomst:

Tussentijdse opkomst om 12.00 uur: 23,4%. In 2012 was dit 19,3%.

In Rotterdam en Utrecht zijn de opkomstcijfers live te volgen.

In Veldhoven is de opkomst zo groot dat de voorraad stembiljetten om 10 uur op was. Die werd snel aangevuld, meldt het AD.

Er kan gestemd worden tot 21 uur. Omroep Gelderland heeft een handig overzicht van de regels bij het stemmen, zoals:

  • Je hoeft niet nuchter te zijn als je gaat stemmen. Een blaastest wordt niet afgenomen. Mensen die zich vervelend gedragen op het stembureau, kunnen worden weggestuurd.

cc-foto: Patrick Rasenberg

Geef een reactie

Laatste reacties (232)