39

Oplossing voor plastic soep in oceanen lijkt nabij

Nederlandse 19-jarige student presenteert technisch haalbare en betaalbare methode

De 19-jarige student Boyan Slat van de TU Delft presenteert dinsdag in New York het rapport met een methode om alle plastic uit de oceaan te vissen. Het is volgens hem een technische haalbare en een betaalbare manier.


Meer dan 100 experts uit binnen- en buitenland hebben meer dan een jaar vrijwillig meegewerkt aan het wetenschappelijke onderzoek, dat diverse vakgebieden – waaronder bouwkunde, ecologie, zeerecht, financiën en recycling – behelst. Het rapport is daar het resultaat van.

Door gebruik te maken van de stromingen in zee, denkt Slat de oplossing te kunnen vinden. NOS legt zijn bevinding uit:

Zijn vinding bestaat uit 100 kilometer lange drijvende armen op zee, in de vorm van een grote V. Het plastic wordt naar het middelpunt gestuwd, waar het kan worden opgevangen. Schepen brengen het aan land, waar het kan worden gerecycled.

Er zijn zes grote stromingen in de oceanen. In al die stromingen zouden dergelijke installaties het plastic uit het water kunnen halen. Het systeem kost 317 miljoen euro.”

In de afgelopen decennia is naar schatting meer dan 500 miljoen kilo plastic in de oceanen terecht gekomen. Al dat plastic heeft zich inmiddels verspreid over een gebied dat net zo groot is als heel Europa. Doordat het plastic in steeds kleinere deeltjes uiteen valt, wordt het door vissen opgegeten. Uiteindelijk belandt het in de voedselketen.

Critici wijzen Slat erop dat het probleem bij de bron aangepakt moet worden; men moet voorkomen dat er nog meer plastic in zee terechtkomt. Slat, die geïntrigeerd raakte door het probleem toen hij op vakantie in Griekenland meer plastic zakken dan vissen tegenkwam, sluit zich daar bij aan:

Het allerbelangrijkste is nu dat er geen plastic meer bij komt in de zee. We moeten er allemaal ons best voor doen, dat er geen plastic meer op straat komt, of in rivieren of op het strand. Maar daarna moeten we het gaan opruimen.

NOS: Oplossing plastic soep nabij?

Geef een reactie

Laatste reacties (39)