Laatste update 14:59
16

Vlaams horrorslachthuis per direct gesloten vanwege gelekte videobeelden

Er zijn opnieuw geheime video’s naar buiten gebracht van verschrikkelijke dierenmishandeling in een horrorslachthuis in België. De schokkende beelden tonen runderen systematisch mishandeld worden met elektrische schokken. Deze methode mag volgens de wet alleen in uiterste gevallen worden gebruikt. De dieren worden met stokken geslagen en in hun anus worden geprikt om te zorgen dat ze hun dood tegemoet lopen. In de beelden is ook te zien hoe sommige runderen volledig in bewustzijn worden opgehangen aan slachthaken voordat ze worden gekeeld worden en leegbloeden. De werknemers van het slachthuis doen geen enkele poging om ze nogmaals te verdoven.

De afgrijselijke beelden van het slachthuis in Izegem, zijn gepubliceerd door de dierenrechtenorganisatie Animal Rights. Dit is dezelfde organisatie die de verschrikkelijke wreedheden in een varkensslachterij in Tielt aan het licht bracht.

De beelden van Animal Rights tonen hoe runderen in doodsangst en volledige paniek moeten toekijken hoe de runderen voor hen opgetakeld en geslacht worden. Sommigen proberen te ontsnappen.

Animal Rights zegt dat het vlees uit het slachthuis vooral naar Belgische supermarkten gaat. Een deel wordt in de groothandel Makro verkocht en dus ook in Nederlandse horeca gebruikt.

De directeur van het slachthuis, zei in de Belgische media de beelden zelf nog niet gekeken te hebben, maar verzekerde desalniettemin dat alles in zijn bedrijf volgens de regels gebeurt.

De Belgische minister van Dierenwelzijn, Ben Weyts, heeft in de media geschokt gereageerd op de beelden en inspectiediensten opgedragen om het slachthuis in Izegem te onderzoeken. ‘We hebben de regels verscherpt, nu moeten ze juist nog nageleefd worden. Er zitten altijd een aantal rotte appels in de mand’ zei hij in verwijzing naar de striktere regels voor slachthuizen die werden ingevoerd naar aanleiding van de mishandeling van dieren in het horrorslachthuis in Tielt.

Animal Rights heeft ook een klacht ingediend bij de Belgische inspectiediensten. Ze eisen dat het slachthuis wordt gesloten.

Bron: Animal Rights, NOS

Update 14.46

Het slachthuis in Izegem is naar aanleiding van de verschrikkelijke beelden per direct gesloten. Dat heeft de Belgische minister Ben Weyts van Dierenwelzijn besloten. Hij zegt ontgoocheld te zijn door de beelden.

Weyts stuurde vanmorgen meteen na het zien van de geheime opnames in het slachthuis een inspectieteam naar het slachthuis. Dit team heeft  ‘voldoende aangetroffen in de infrastructuur in combinatie met de beelden’ om het slachthuis te sluiten. Het bedrijf zal grondig worden doorgelicht.

In Nederland werd er geschokt en boos gereageerd op de beelden. Zo wil Rick Grashoff (GroenLinks) dat er voorlopig geen vlees meer uit Belgische slachthuizen wordt geïmporteerd. Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren wil dat ook de situatie in slachthuizen in Nederland beter wordt gemonitord:

Het is verschrikkelijk dat wij, om een goedkoop stukje vlees te eten, dit dieren aandoen. Ook in Nederland vinden vele misstanden plaats. Wij gaan de minister vragen om toezicht te verhogen in Nederlandse slachthuizen en we willen verplicht permanente cameratoezicht in slachthuizen zodat we alles in de gaten kunnen houden

 

Bron: RTL Nieuws

Geef een reactie

Laatste reacties (16)