Laatste update 20:47
10

Opnieuw Russische journalist en Poetin-criticus vermoord

Update woensdag 30 mei:
De Russische journalist Arkady Babchenko die dinsdag vermoord zou zijn in Kiev, is woensdag levend en wel op televisie verschenen. Tijdens een persconferentie liet de Oekraïense geheime dienst weten dat de “moord” op Babchenko in scene gezet is om huurmoordenaars, ingehuurd om de journalist te doden, te vangen.

Eerder
Een dissidente Russische journalist is voor zijn huis in Kiev doodgeschoten. De politie gaat ervan uit dat Arkadi Babtsjenko (41) is vermoord vanwege zijn journalistieke werk. De moordenaar wachtte de journalist kennelijk op. Babtsjenko is de derde journalist die de afgelopen paar jaar is vermoord in Kiev. Net als de andere twee slachtoffers was hij een criticus van Poetin. Hij was naar Kiev gevlucht omdat hij in Rusland ernstig bedreigd werd en het risico liep in de gevangenis te belanden. Babtsjenko berichtte onder over de manier waarop Rusland in het oosten van Oekraïne heimelijk oorlog voert. Ook bekritiseerde hij de annexatie van de Krim door Rusland.

De Russische politicus Yevgeny Revenko greep de moord aan om Oekraïne onder vuur te nemen. Hij constateerde dat het land gevaarlijk is voor journalisten en stelde dat “de Oekraïense regering niet in staat is basale vrijheiden te garanderen”.

Babtsjenko schreef het boek ‘De kleur van oorlog’ over zijn ervaringen als soldaat in de Tsjetsjeense oorlog.

Op de dag van zijn dood beschreef hij online hoe in 2014 een Oekraïense generaal weigerde hem mee te nemen op een helikoptervlucht. Die helikopter werd vervolgens neergehaald en veertien inzittenden kwamen om het leven. “Ik had geluk. Het was alsof ik op die dag voor de tweede keer geboren werd.”

Geef een reactie

Laatste reacties (10)