46

Opnieuw uitstel brexit: May krijgt halfjaar langer de tijd

Het Verenigd Koninkrijk krijgt uitstel voor de brexit. Dat is de uitkomst van een urenlang overleg in Brussel met de EU-lidstaten. De nieuwe datum is nu gesteld op 31 oktober, voor die dag moet het vertrek uit de Europese Unie zijn geregeld.

De nieuwe uiterste vertrekdatum geeft de Britse premier Theresa May een half jaar de tijd om haar brexit-voorstel goedgekeurd te krijgen door het parlement. Drie keer eerder werd dat voorstel weggestemd, net als elk alternatief voorstel dat door het parlement zelf werd ingediend. Het nu verleende uitstel komt op de valreep, anders had het Verenigd Koninkrijk vrijdag zonder akkoord de Europese Unie moeten verlaten.

Een van de voorwaarden voor het uitstel is dat de Britten nu mee moeten doen aan de Europese verkiezingen in mei. Ook houdt het uitstel alleen in dat May tijd krijgt om met haar eigen regering en parlement te onderhandelen over het akkoord dat de Britse premier al bereikte met de EU, de Europese Unie zelf onderhandelt niet meer verder. De optie om Artikel 50 in te trekken en dus lid te blijven van de EU, blijft gewoon op tafel.

De Franse president Macron was tijdens de top fel gekant tegen nog verder uitstel voor de Britten, voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk had liever gezien dat het uitstel nog langer zou duren. Mark Rutte liet na afloop van de top weten tevreden te zijn over de uitkomst. ‘Het was belangrijk dat de unie zou blijven functioneren en dat hebben we met dit besluit bereikt,’ aldus de minister-president.

Bron: NOS

Geef een reactie

Laatste reacties (46)