48

Opnieuw wetenschapper vrijgepleit van fraude in klimaatonderzoek

Patroon van ongefundeerde beschuldigingen van klimaatontkenners begint zichtbaar te worden

Klimaatontkenners beschuldigden meteoroloog Michael Mann vorig jaar van fraude in zijn klimaatonderzoek voor het VN-instituut IPCC. In een intern onderzoek van de Amerikaanse Penn State University is hij nu volledig vrijgepleit.

Mann zou gegevens in zijn onderzoek hebben veranderd en gemanipuleerd, hij zou geweigerd hebben om zijn onderzoeksresultaten te delen en zou andere wetenschappers in kwaad daglicht hebben willen plaatsen. Volgens de Penn State University is van dit alles geen sprake. Dat meldt Amerikaanse nieuwssite CBS News vrijdag.

Het onderzoek naar Mann werd gestart nadat vorig jaar iemand duizenden e-mails van de Climate Research Unit van de East Anglia University had gehackt. East Anglia is een van de belangrijkste instituten die proberen aan te tonen dat het klimaat wel degelijk verandert en dat de mens hiervoor verantwoordelijk is.

In één van de duizenden gehackte mails werd Mann geprezen om erin geslaagd was “de daling (van de temperatuur, red.) te verbergen”. Hoe zou hij dat gedaan hebben?

Gegevens uit de jaarringen van bomen zouden aangeven dat de temperatuur wereldwijd daalt. Mann zou deze dat hebben genegeerd wanneer het hem uitkwam. In zijn onderzoek, dat leidde tot de zogeheten “hockeystick-grafiek” waarin de temperatuur plotseling steil omhoog gaat, zou hij die data soms wel en soms niet gebruiken.

Uit het onderzoek van Penn State blijkt nu dat met deze data niet is gesjoemeld. De “hockeystick-grafiek” blijft, ook voor de meeste andere wetenschappers, overeind.

Al eerder is gebleken dat de aantijgingen van zogeheten klimaatontkenners, mensen die niet geloven dat de mens verantwoordelijk is voor klimaatverandering, volstrekt ongefundeerd zijn. Uit onderzoek van de Britse Lord Oxburg bleek al dat het klimaatonderzoek voor het klimaatpanel IPPC van de Verenigde Naties niet onzurgvuldig was gebeurd. De Britse krant Sunday Times zag zich gedwongen om een artikel te rectificeren waarin het IPPC ten onrechte van slecht wetenschappelijk onderzoek werd beschuldigd.

Lees hier meer

Geef een reactie

Laatste reacties (48)