24

Oppositie blokkeert verkoop tanks aan Indonesië

Kabinet wil tachtig leopard-tanks graag van de hand doen... Meerderheid in de Tweede Kamer stemt tegen de verkoop

Defensie heeft tachtig tanks staan waar het niets mee doet. Vanwege de bezuinigingen wil Defensie de tanks verkopen. De verkoop kan zo’n 200 miljoen euro opleveren, wat gebruikt kan worden voor de aankoop van nieuw materieel. Indonesië wil de leopard-tanks graag hebben, maar een meerderheid in de Tweede Kamer blokkeert de verkoop vanwege mensenrechtenschendingen in de voormalige kolonie.


De PvdA, SP, PVV, GroenLinks en de ChristenUnie laten weten tegen de levering van de leopard-tanks te zijn. Minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) ziet de verkoop graag gebeuren omdat hij veel waarde hecht aan de verbeterde betrekkingen met Indonesië.

Via een motie van GroenLinks sprak de kamer zich eerder al uit tegen de verkoop van de tanks. Het kabinet is daar zeer ongelukkig mee en wil de tanks toch van de hand doen. De mensenrechtensituatie zou flink verbeterd zijn in Indonesië, betoogt het. Het kabinet baseert zich hierbij op een rapport van mensenrechtenambassadeur Lionel Veer, die begin deze maand Indonesië bezocht.

Veer en zijn voorgangers waren jarenlang niet welkom in Indonesië. Begin deze maand mocht hij het land toch bezoeken. Volgens Veer is de situatie flink verbeterd, maar hij maakt zich wel zorgen over de situatie in de provincie Papoea, welke streeft naar onafhankelijkheid. Het kabinet is er echter zeker van dat de tanks daar niet ingezet zullen worden.

Trouw: Meerderheid Kamer tegen tanks aan Indonesië

Geef een reactie

Laatste reacties (24)