8

Oppositie Egypte weigert met Morsi te praten

Update: Tienduizenden demonstranten breken door barricades presidentiële paleis ... Egyptenaren maken zich op voor nieuwe demonstraties

De oppositie in Egypte gaat niet in op de uitnodiging van president Morsi om over de meningsverschillen te praten. Ahmed Said, leider van de oppositie zegt in een verklaring: ‘Het Nationale Reddingsfront doet niet mee, dat is het officiële standpunt’. De constitutionele crisis waarin Egypte verkeert, komt daardoor in een nog dieper dal terecht.


Update 19.30

De militaire barricades die het presidentieel paleis moesten bewaken, zijn niet meer. Duizenden Egyptische demonstranten hebben de barricades doorbroken. Sommigen klommen zelfs op tanks en zwaaiden met vlaggen. Dat meldt NRC op basis van bronnen van persbureau Reuters.

Eerder:

In Egypte is de onrust teruggekeerd sinds Morsi het de rechterlijke macht onmogelijk wil maken beslissingen van hem te toetsen. Egypte dat sinds de Arabische lente strijdt voor meer democratie en om die reden Hosni Mubarak afzette, vreest voor herhaling van het Mubark-tijdperk.

Morsi had vanwege de onrusten de oppositie uitgenodigd om vrijdag met hem te praten, maar steeds meer leden haken af. Oud-presidentskandidaat ElBaradei riep donderdagavond op de verzoeningsbijeenkomst te boycotten. Hij zegt principieel tegen een dialoog te zijn die bedoeld is om de oppositie ‘een arm uit te draaien’. De liberale partij gaf afgelopen zaterdag al aan niet aanwezig te zijn bij de gesprekken.

In een tv-toespraak van donderdagavond kwam Morsi de oppositie op geen enkele wijze tegemoet. Hij beschuldigde demonstranten zelfs de overblijfselen van het Mubarak-regime te dienen en benadrukte nog eens dat de rechters zijn besluiten niet meer kunnen terugdraaien.

Verwacht wordt dat de Egyptenaren na het middaggebed weer opnieuw de straat op gaan. Eén van de oppositiegroepen roept zijn aanhangers in Cairo op om vanuit de moskeeën naar het Tahrir plein te trekken. De de protesten van de afgelopen weken vielen veel gewonden en enkele doden.

President Barack Obama sprak donderdag zijn diepe bezorgdheid uit over de doden en gewonden onder de betogers en spoorde Morsi aan zich open te stellen voor een dialoog. “Politieke leiders in Egypte moeten duidelijk maken aan hun supporters dat geweld onacceptabel is”, zei hij.

Op 15 december wordt in Egypte een referendum gehouden over de nieuwe grondwet. De oppositie vindt dat bij het opstelling van de nieuwe wetten te veel rekening is gehouden met de wensen van de Moslimbroederschap en andere islamitische partijen.

Volg de actuele situatie in Egypte via de Live-blog van The Guardian

NOS: Oppositie wijst voorstel Morsi af

Washington Post: Egypt’s constitutional crisis, explained as a simple timeline

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (8)