75

Oppositie Oekraïne gaat akkoord met EU-voorstel

Update: Oud-premier Timosjenko komt mogelijk vrij ... Janoekovitsj belooft eigen macht in te perken, coalitieregering te vormen en vervroegde verkiezingen uit te schrijven 

Het Oekraïens parlement heeft donderdagavond besloten te stoppen met de ‘antiterreuractie’ in het land. Alle eenheden zijn gesommeerd zich terug te trekken naar de kazernes. Dat melden diverse Oekraïense tv-zenders. Woensdag had de geheime dienst de actie nog aangekondigd tegen ‘radicale en extremistische groeperingen’. In feite betekende het dat veiligheidstroepen tegenstanders van de regering van Viktor Janoekovitsj hiermee konden neerslaan.


Dit artikel wordt aangevuld. Updates leest u onderaan

In de hoofdstad Kiev vielen donderdag tientallen doden. Donderdagavond besloten de EU-ministers van Buitenlandse Zaken in een spoedberaad strafmaatregelen te nemen tegen de personen die verantwoordelijk zijn voor het geweld. Zo moet er een inreisverbod komen voor de verantwoordelijken en worden de tegoeden van die personen bevroren. Maar voor wie die sancties exact gaan gelden, is nog niet bekend, maar minister Timmermans laat desgevraagd weten dat Janoekovitsj zeker op de zwarte lijst zal komen te staan.

Hoewel er geen embargo komt, komt er wel een verbod op het exporteren van zaken die gebruikt kunnen worden om protesten neer te slaan. Denk hierbij aan wapenstokken.

Concreet heeft het Parlement naar verluidt besloten dat de troepen terug moeten keren naar de barakken, er geen wapens gebruikt mogen worden tegen de eigen bevolking, de anti-terrorisme operaties beëindigd moeten worden, alle doden onderzocht moeten worden en dat de daders berecht moeten worden, alle slachtoffers geholpen en gecompenseerd moeten worden. Dat geldt ook voor hun families. Alle activisten meteen moeten worden vrijgelaten. Ook moeten ze amnestie krijgen. Alle blokkades van het verkeer en openbaar vervoer moeten worden opgeheven. Dat meldt een Nederlander die momenteel in Oekraïne is op de Facebook-pagina van de NOS.

Update vrijdag 07.30
De Oekraïense regering meldt dat er een akkoord is bereikt met de oppositie. De NOS meldt:

In een verklaring op de site van president Janoekovitsj staat dat het akkoord rond het middaguur in zijn kantoor wordt getekend. Een woordvoerder van Janoekovitsj zei eerder al dat de president bereid is concessies te doen.

Vrijdagochtend meldden de EU-onderhandelaars nog dat het overleg is opgeschort tot vrijdagmiddag. Ze zeiden dat de onderhandelingen moeizaam verliepen. Over een ophanden zijnd akkoord werd niet gerept. Ook de oppositie heeft nog niet gereageerd op de verklaring van het kantoor van de president.

Update 13.00
De Oekraïense president Janoekovitsj heeft met de EU een akkoord gesloten over een politieke oplossing voor Oekraïne, zo meldt de Volkskrant. De president belooft zijn eigen macht te beperken, een coalitieregering te vormen en vervroegde verkiezingen uit te schrijven. De oppositie gaat het voorstel beoordelen.

De Poolse premier Donald Tusk waarschuwde vrijdagmiddag voor teveel optimisme. Volgens hem is een akkoord tussen de president en de oppositie ‘nog ver weg’. De ministers van Buitenlandse Zaken van Polen, Duitsland en Frankrijk fungeerden vannacht bij de onderhandelingen als bemiddelaar tussen regering en de oppositie.

Intussen zouden gewapende troepen met geweld uit het Oekraïense parlement gezet zijn, zo tekende persbureau Reuters op uit de mond van de vice-voorzitter van het parlement. Vlak bij het Onafhankelijkheidsplein zouden demonstranten het vuur hebben geopend op de politie. De politie zou terug hebben geschoten, aldus de Volkskrant.

Update 16.00 uur:
Drie oppositieleiders zijn door de EU-afvaardiging in Oekraïne overgehaald het akkoord met president Janoekovitsj te accepteren. De drie hebben een mandaat van hun achterban om een akkoord te sluiten, dat laat het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken weten via Twitter.

Update 18.20 uur:

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken hebben de meeste oppositieleiders overgehaald het akkoord met president Janoekovitsj te accepteren. De oppositieleiders hebben van hun achterban het mandaat gekregen om hun handtekening te zetten, aldus de Duitse minister van Buitenlandse Zaken. Andere bronnen zeggen dat de meest radicale groepen van de oppositie pas akkoord willen gaan wanneer aan meer voorwaarden is voldaan.

Het Oekraïense parlement heeft onder meer een wet aangenomen waardoor de aanklachten tegen de gedetineerde oud-premier niet meer als strafbare feiten gelden. Hierdoor kan Joelia Timosjenko mogelijk op vrije voeten komen. Ze zit onder meer vast vanwege ‘machtsmisbruik’ tijdens haar premierschap.

Nu.nl: Oekraïens parlement stopt ‘antiterreuractie’

Foto: Imgur // AWeaverOfDreamsAtTheLoomOfTheMind: Het Onafhankelijkheidsplein voor en na de revolutie

Geef een reactie

Laatste reacties (75)