62

Oppositie: verbod illegaliteit opheffen in ruil voor steun kabinet

D66, ChristenUnie en GroenLinks willen invloed op 'immateriële plannen' van het kabinet 

“Wij willen geen jacht op illegalen in dit land”, stelt Tweede Kamerlid Gerard Schouw van D66. Samen met GroenLinks en ChristenUnie wil de partij wil invloed uitoefenen op de immateriële plannen van het kabinet Rutte II, zo schrijft de Volkskrant maandag. Het kabinet zoekt bij deze partijen steun om een nieuw pakket aan bezuinigingen door de Eerste Kamer te krijgen. VVD en PvdA hebben daar geen meerderheid.


Het kabinet wil het begrotingstekort in 2014 weer onder de Brusselse norm van drie procent van het bruto binnenlands product brengen. Een begroting waaruit blijkt hoe Nederland dat gaat bereiken moet 30 april naar de Europese Commissie worden gestuurd.

Minister Dijsselbloem (Financiën) heeft al een bezuinigingspakket van 4,3 miljard euro klaar liggen, maar heeft werkgevers, werknemers en oppositie uitgenodigd om ook met voorstellen te komen. De Volkskrant meldt dat D66, ChristenUnie en GroenLinks daartoe bereid zijn, maar alleen als over meer dan alleen geld kan worden gesproken.

Tweede Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie zei in Nieuwsuur:

Als wij gaan onderhandelen, wat nog maar de vraag is, zullen we niet alleen kijken naar de financiële zaken, maar zullen we een breder pakket op tafel leggen. De strafbaarstelling van illegaliteit zal daar ook een onderdeel van zijn. Omdat het absoluut geen oplossing is voor de problemen waar uitgeprocedeerden voor staan.”

Tweede Kamerlid Linda Voortman van GroenLinks:

Wij zijn heel erg tegen het voorstel waarin illegalen strafbaar worden gesteld. Als de PvdA en VVD langskomen, dan wordt de sfeer veel beter als dit punt wordt geschrapt.

D66 sprak zich afgelopen zaterdag op een partijcongres uit tegen het verbod op illegaliteit.

Volkskrant (betaalde toegang): Oppositie wil verbod illegaliteit van tafel

Foto voorpagina: Joël Voordewind (ChristenUnie) praat met Somalische asielzoekers in de Vluchtkerk in Amsterdam

Geef een reactie

Laatste reacties (62)