Laatste update 10:52
62

Van der Steur zat fout, waarschuwing kwam niet van FBI

Update 1040:
Het debat rond het laten lopen van terrorist Ibrahim El Bakraoui krijgt een bizarre wending. Dinsdagavond debattteeerde de Kamer uren over wat er mis is gegaan. Daarbij ging het ook over de vraag hoe het kon dat justitie een waarschuwing van de FBI, die een week voor de aanslagen in Brussel binnenkwam, negeerde. Van der Steur moest daar het antwoord op schuldig blijven. Nu blijkt dat de waarschuwing helemaal niet van de FBI kwam maar van de New Yorkse politie, meer specifieke van de inlichtingendienst daar. De NOS schrijft:

Nu meldt hij dat hij die vraag heeft uitgezet bij de politie. Daaruit maakt hij op dat “ten aanzien van de afzender van de informatie een fout is gemaakt. De Nederlandse liaison heeft het bericht ontvangen van een andere grote Amerikaanse opsporingsinstantie, de Intelligence Division van de New York Police Department”. Van der Steur benadrukt dat de fout niets afdoet aan de inhoud van de informatie. Volgens hem is die identiek aan wat hij de Kamer gisteren heeft gemeld. Waarom de Amerikanen die informatie aan Nederland hebben gegeven, weet hij nog niet. Hij zal daar navraag naar doen bij de politie in New York.

De verkeerde informatie die Van der Steur aan de Tweede Kamer gaf is de zoveelste blunder in een al zeer pijnlijke affaire.

Dinsdag 30-3:

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) is dinsdag tijdens het Brussel-debat in het nauw gedreven door de oppositiepartijen in de Tweede Kamer. Van der Steur wist zich geen raad met de verzoeken om opheldering over de gang van zaken nadat de FBI Nederland waarschuwde voor de geradicaliseerde gebroeders El Bakraoui, die later de Brusselse aanslagen zouden plegen. Op verzoek van de Kamer wordt het debat geschorst tot de minister in staat is de juiste informatie te leveren.

De oppositiepartijen legden Van der Steur dinsdagavond het vuur na aan de schenen over waarom de veiligheidsdiensten geen actie ondernamen na de waarschuwing van de FBI. Van der Steur kon niet vertellen welke procedures zijn gevolgd, maar hield wel vol dat er rond de uitzetting van een van de aanslagplegers vanuit Turkije naar Nederland géén fouten zijn gemaakt.

Vorige week werd bekend dat Turkije een van de terreurbroers, Ibrahim El Bakraoui, op 14 juli vorig jaar heeft uitgezet naar Nederland. El Bakraoui was door de Turken aangehouden toen hij de Turks-Syrische grens probeerde over te steken. Van der Steur weet niet of El Bakraoui zich vervolgens in Nederland heeft verscholen, of dat hij direct naar België is uitgeweken. De oppositie noemde het onbegrijpelijk dat terroristen als El Bakraoui niet worden opgemerkt.

Premier Rutte deelde echter de mening van Van der Steur en merkte daarbij op dat er in de samenwerking met Turkije wel ruimte is voor verbetering. ‘Op zichzelf valt Nederland niets te verwijten. Maar we moeten zaken aanscherpen, bijvoorbeeld in onze communicatie met Turkije,’ aldus Rutte. Volgens de premier, die tijdens het debat vooral veel vragen van de oppositie afwimpelde op minister Van der Steur, moeten ook de veiligheidsdiensten van de Europese lidstaten nauwer samenwerken.

Het debat zal volgende week worden vervolgd als minister Van der Steur de Kamer schriftelijk heeft ingelicht over wat er nu exact is gebeurd na het bericht dat er een potentieel gevaarlijk persoon op Schiphol was geland. Ook zal de minister aanvullende informatie moeten leveren over extra beveiliging op de luchthaven tijdens de drukke zomerperiode.

Bronnen: Nu.nl / NOS
cc-foto: EU2016 NL

Geef een reactie

Laatste reacties (62)