64

Oprah in daverende speech over seksueel misbruikers: ‘Hun tijd is voorbij’

Oprah Winfrey heeft tijdens de jaarlijkse Golden Globes-uitreiking een daverende toespraak gehouden over seksueel geweld, de #MeToo-beweging, racisme en persvrijheid. Winfrey hield de speech nadat zij de prestigieuze Cecil B DeMille oeuvreprijs in ontvangst had mogen nemen. Vooral voor mannen die hun macht misbruiken ten koste van vrouwen had Oprah een duidelijk boodschap: ‘Hun tijd is voorbij.’

Oprah begon haar toespraak met een verwijzing naar acteur Sidney Poitier die in 1964 als eerste zwarte man een Oscar won. Achttien jaar later, in 1982, kreeg ook hij de Cecil B DeMille Award uitgereikt. Winfrey omschreef die gebeurtenis als een moment dat ze nooit meer zou vergeten. Het was voor haar de eerste keer dat ze zag dat de prestaties van een zwarte man gevierd werden en hoe ze tot tranen geroerd was:

In 1982 ontving Sidney die award hier bij de Golden Globes en ik weet dat er nu kleine meisjes kijken terwijl ik als eerste zwarte vrouw de eer heb dezelfde prijs te krijgen. Het is een eer en een voorrecht om de avond met hun allemaal te delen, maar ook met de fantastische mannen en vrouwen die me hebben geïnspireerd, die me uitdaagden, aanspoorden en die mijn reis naar dit podium mogelijk hebben gemaakt.

Daarna stak Oprah de pers een hart onder de riem, met een duidelijke sneer naar het Witte Huis van Donald Trump:

Ik wil de Hollywood Foreign Press Association bedanken. We weten allemaal dat de pers onder vuur ligt momenteel. Maar we weten ook dat het de eindeloze toewijding is om de absolute waarheid bloot te leggen die ons ervan weerhoudt de andere kant op te kijken bij corruptie en onrechtvaardigheid.

Oprah nam vervolgens de tijd om seksueel misbruik te bespreken. Volgens Oprah komt het gros van de recente onthullingen dan wel uit Hollywood, maar het strekt het probleem zich veel verder uit dan alleen de entertainmentindustrie. Het ‘ontstijgt elke cultuur, locatie, ras, religie, politiek of werkplek’, aldus Winfrey:

Vanavond wil ik mijn dankbaarheid tonen aan alle vrouwen die jaren van misbruik en geweld hebben doorstaan omdat zij, net als mijn eigen moeder, kinderen te voeden hadden en rekeningen moesten betalen en dromen wilden volgen. Zij zijn de vrouwen wier namen we nooit zullen horen. Zij zijn degenen die in huis of op het land werken. Zij zijn degenen die in fabrieken werken, en in restaurants, in de academische wereld, de techniek, geneeskunde, of de wetenschap. Ze maken deel uit van de tech-industrie, politiek en de zakenwereld. Zij zijn onze atleten bij de Olympische Spelen en onze soldaten in het leger.

Winfrey haalde Recy Taylor aan, een zwarte vrouw die in 1944 werd ontvoerd in de zuidelijke staat Alabama en door zes mannen verkracht werd. Rosa Parks wilde de zaak onderzoeken, maar de destijds geldende rassenwetten maakte het onmogelijk de daders ook maar iets ten laste te leggen:

Recy Taylor stierf tien dagen geleden, net voor haar 98ste verjaardag. Zij leefde zoals wij allemaal hebben geleefd, te veel jaren in een omgeving verziekt door brute, machtige mannen. Te lang werden vrouwen niet gehoord of geloofd wanneer zij het lef hadden de waarheid te verkondigen over die mannen. Maar hun tijd is voorbij. Hun tijd is voorbij.
Ik wil dat alle meisjes die nu kijken weten dat er een nieuwe dag aan de horizon gloort. En als die nieuwe dag eindelijk aanbreekt, dan zal dat zijn vanwege al die geweldige vrouwen. Veel van hen zijn vanavond hier in de zaal. En ook vanwege een aantal fenomenale mannen die hard werken om het soort leider te worden dat ervoor zorg dat nooit ook maar iemand nog “me too” hoeft te zeggen.

Thema
Oprah was niet de eerste die de #MeToo-beweging aanstipte. Al vanaf het begin van de show was duidelijk dat de onthullingen het centrale thema van de avond zouden worden. Presentator Seth Meyers opende de awardshow met de begroeting: ‘Goedenavond, dames en overgebleven heren.’ In zijn monoloog veegde Meyers ook de vloer aan met Harvey Weinstein. ‘Over twintig jaar horen we weer van hem. Dan is hij de eerste persoon die wordt uitgejouwd bij het herdenkingsgedeelte van de show,’ zei Meyers.

Ook meerdere winnaars van de awards grepen hun dankwoord aan om iets over de onthullingen van de afgelopen tijd te zeggen. Zo zei Nicole Kidman na het in ontvangst nemen van haar prijs voor haar rol in de serie Big Little Lies: ‘Power tot he women!’ en zei ze te hopen dat er nu eindelijk veranderingen zouden plaatsvinden in de filmwereld.

Bekijk hieronder de volledige speech van Oprah Winfrey:

Bron: The Guardian

Geef een reactie

Laatste reacties (64)