33

Oprichter Alpe d’Huzes laat zich toch betalen: 160.000 euro

In weerwil van eigen 'anti-strijkstokbeleid' ... Organisatie reageerde verbaasd, maar betaalde wel ... Betalingen inmiddels gestopt ...

Een van de oprichters van Alpe d’Huzes, de succesvolle oprganisatie die geld inzamelt voor kankeronderzoek, heeft in één jaar tijd 160.000 euro aan management fees gedeclareerd. Dat staat haaks op het ‘anti-strijkstokbeleid’ van het goede doel.

Coen van Veendendaal bedacht in 2005 met een vriend het evenement waarbij mensen tot zes maal toe de befaamde berg uit de Tour de France beklimmen. Jaarlijks doen inmiddels duizenden fietsfanaten mee, die zich laten sponsoren door familie en vrienden en zo geld inzamelen voor kankeronderzoek. Alpe d’Huzes haalde in de loop der jaren ruim 100 miljoen euro op.

Vanaf het begin hanteerde de organisatie een strikt anti-strijkstokbeleid. Niemand werd betaald. Maar in weerwil van zijn eigen boodschap diende Van Veenendaal in 2011 toch een rekening in bij de organisatie, schrijft NRC Handelsblad. De krant meldt:

Van Veenendaal declareerde volgens het onlangs gepubliceerde jaarverslag (2011) 160.650 euro aan management fees via zijn privé-bv. “Ik begrijp dat dit vragen oproept”, zegt bestuurder Bart Veilbrief van Inspire2live. “Het leidde bij ons intern ook tot veel discussie.” Volgens Veilbrief, die niet betaald wordt, besloot Van Veenendaal enkele jaren geleden toch geld te vragen voor zijn inspanningen. Veilbrief: “Dat wekte verbazing binnen onze organisatie. Want het niet-betalen was een boodschap die hij zelf ook nadrukkelijk uitdroeg.”

Toch maakte de organisatie in eerste instantie wel geld over naar Van Veenendaal. Maar vorig jaar kwam daar een eind aan. Veilbrief zegt daarover in NRC:

“Wij hebben mei 2012 besloten die betalingen te stoppen. Juist omdat het intern tot te veel discussie leidde. Maar wij staan volledig achter zijn werkzaamheden.”

Eerder dit jaar kwam Alpe d’Huzes in het nieuws omdat een groot deel van het ingezamelde geld nog niet was uitgegeven, er lag nog 37 miljoen euro op de plank. Kankeronderzoekers uitten toen kritiek op de procedure om subsidie aan te vragen.

cc-foto: René Wouters

Geef een reactie

Laatste reacties (33)