Laatste update 13:35
27

Opstand in Partij voor de Dieren tegen afzetten voorzitter

Verontruste leden van de Partij voor de Dieren willen dat het congres bijeen wordt geroepen om het plotselinge royement van voorzitter Sebastiaan Wolswinkel ongedaan te maken. Er worden daartoe handtekeningen verzameld. Volgens de partijstatuten moet er een buitengewoon congres gehouden worden als tien procent van de leden het initiatief steunen. De bezorgde leden stellen dat het ontslag van de voorzitter geen bevoegdheid is van het bestuur maar van het partijcongres. Bovendien hekelt de groep het gebrek aan transparantie.

Wij merken dat veel leden zich zorgen maken naar aanleiding van recente gebeurtenissen binnen de partij. Met name de wijze waarop het partijbestuur heeft gehandeld in het kader van het royement van de voorzitter van het partijbestuur. Wij betwijfelen de rechtmatigheid van dit besluit. Volgens de Statuten is het ontslag van bestuursleden een bevoegdheid van het partijcongres, dat in deze echter niet betrokken is. Daarenboven is in de statuten vastgelegd dat het congres het hoogste orgaan is van de vereniging. Er heerst daarom bij ons en andere partijgenoten grote verbazing over het feit dat dit besluit zo ondemocratisch is genomen.

Volgens de wekelijkse peiling van Maurice de Hond krijgt de partij grote klappen in de populariteit. “De grootste verandering deze week is de klap die Partij voor de Dieren heeft gekregen. Abrupt zijn er 3 zetels afgegaan van de 7 waar ze op stonden (terwijl ze sinds maart 2018 ook regelmatig op 8 zetels stonden). Het gedoe rondom de voorzitter gecombineerd met het opstappen van Marianne Thieme heeft deze partij geen goed gedaan,” schrijft de opiniepeiler. De steun voor vier zetels die de partij nu krijgt in de peiling is overigens gelijk aan het huidige aantal Kamerzetels.

De partij kreeg recent te maken met een afsplitsing door Femke Merel van Kooten die haar zetel meenam, het aftreden van oprichter en partijleider Marianne Thieme en een bestuurscrisis die leidde tot het afzetten van Wolswinkel.

Beeld: Claude feuillebois via Pixabay

Geef een reactie

Laatste reacties (27)