76

Opstelten op de wip

VVD wil af van brokkenmaker ... Teeven dreigt mis te grijpen

De VVD is klaar met Ivo Opstelten, de ‘Law & Order’-politicus die de afgelopen jaren gezichtsbepalend was voor de harde koers van de partij op het gebied van veiligheid. Opstelten lijkt in de Kamer nog amper in staat zijn beleid te verdedigen terwijl dat steeds meer onder vuur komt te liggen.


Het dreigende vertrek van Opstelten is vandaag de opening van de Telegraaf die opent met ‘VVD-STRIJD OM JUSTITIE’. Het naar eigen zeggen VVD-vriendelijke ochtendblad schrijft:

Twee potentiële opvolgers staan te trappelen: de tegenpolen Ard van der Steur en Fred Teeven. Zelfs op zijn eigen departement wordt er druk gespeculeerd over een vertrek van Opstelten. En ook daar ligt de naam van Van der Steur, momenteel Kamerlid voor de VVD, op ieders lippen. Teeven zegt dat een vertrek van Opstelten niet aan de orde is, maar aan het Binnenhof is bekend dat hij zelf graag de eerste plek in wil nemen bij Justitie.

De Volkskrant wijst er op dat het gerucht al langer rond gaat dat de VVD Opstelten (bijna 71) zou willen wippen maar dat de oud-burgemeester van Rotterdam er nog steeds zit:

Opstelten (is) voor velen vooral de man die de draad kwijtraakte in het debat over de terreurbestrijding, de man die door de Tweede Kamer nogal warrig wordt gevonden. De man over wie Kamerleden sinds enige tijd openlijk de vraag stellen: wordt hij niet te oud om het ingewikkelde ministerie van Veiligheid en Justitie geloofwaardig te besturen?

Pikant is dat Teeven niet automatisch genoemd wordt als opvolger maar het Kamerlid Ard van der Steur. Als Teeven gepasseerd wordt zou dat zijn positie ernstig ondergraven. Opstelten en Teeven vormen in het kabinet de laatste iconen van de Fortuyn-revolte uit het begin van deze eeuw. Teeven volgde Fortuyn op als lijsttrekker van Leefbaar Nederland toen deze aan de kant werd gezet door de partijleiding. Opstelten bewaakte in Rotterdam de erfenis van Fortuyn door leiding te geven aan een college met zijn Leefbaar Rotterdam.

Update 16:03
In VARA-rubriek Oh Oh Den Haag gingen politiek commentatoren Peter Kee en Fransisco van Jole in gesprek over de Statenverkiezingen, Opstelten & CDA nieuwe stijl.  Kee over Opstelten:

Het is zo dat Fred Teeven zich niet laat passeren door een Kamerlid zonder het gewicht wat je voor zo’n positie zou moeten hebben. (..) Fred Teeven is zelf ook geen kandidaat, want er zijn smetjes. Er is het verdwenen bandje uit de zaak Van Rey, daarin zou Teeven een dubieuze rol hebben gespeeld. (..) Hij heeft als crimefigher altijd de grenzen van het recht opgezocht.

Geef een reactie

Laatste reacties (76)