54

Opstelten: Voor bezoek aan prostituee, even bellen voor controle

Minister Ivo Opstelten wil landelijk nummer waar registratienummer en BSN gecontroleerd kunnen worden

Als het aan minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) ligt, moeten hoerenlopers in de toekomst voor hun bezoek met een centraal nummer bellen. Daar kunnen controleren of de prostituee wel geregistreerd is en daarmee ook ouder dan 21 jaar is. Zo wil Opstelten onder andere mensenhandel en gedwongen prostitutie tegengaan.

Opstelten heeft de plannen nog niet helemaal uitgedacht, maar belooft wel ‘een prima systeem’ waarin geen namen zullen voorkomen. Wel zullen de prostituees worden geregistreerd onder een registratienummer en hun Burger Service Nummer.

Een eerder plan, met een zogenoemde ‘peespas’, vond geen meerderheid in de Kamer. Daarvoor in de plaats wil Opstelten dat er voortaan gecontroleerd wordt op een ‘hit’ in het register. “Het wordt hit of no hit, dat is de kwestie”, aldus de minister.

De vage plannen van Opstelten stuitten meteen op verzet. GroenLinks Tweede Kamerlid Tofik Dibi reageerde: “De minister kan dit niet menen, het is wereldvreemd.” Ook D66 en de ChristenUnie stellen vraagtekens bij het nieuwe plan van de minister.

De Volkskrant: Plan van Opstelten: eerst speciaal nummer bellen vóór prostitueebezoek

cc-foto: SBA73

Geef een reactie

Laatste reacties (54)