52

Opstelten (VVD): Ik weet het beter dan de rechter

Minister wijst rechterlijke uitspraak naar de prullenbak … Meent dat organisatie in Rijswijk de rechtsorde níet schendt … Bedrijf geniet 'immuniteit' en mag medewerkers dus intimideren

Minister Ivo Opstelten (Justitie, VVD) mikt een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag in de prullenbak. De rechter oordeelde eerder dat de Europese Octrooi Organisatie (EOO) de fundamentele beginselen van een open en democratische rechtsstaat schendt. Dat is niet waar, meent Opstelten nu. Volgens de minister geniet de organisatie immuniteit. Daarom heeft de minister de gerechtsdeurwaarder bevolen de executies in het vonnis niet ten uitvoer te brengen. Dat schrijft de Volkskrant.

De EOO kan octrooiaanvragers door middel van één verzoek in een groot aantal Europese landen octrooi verlenen. In Rijswijk werken zo’n 2.700 medewerkers, wat het bedrijf aldaar de op één na grootste vestiging maakt. Een vestiging waar directeur Benoît Battistelli een schrikbewind zou voeren, zo schrijft de krant.

De leiding zou namelijk om georganiseerd verzet tegen te gaan het mailverkeer tussen de bonden en hun leden hebben geblokkeerd. Ook is het stakingsrecht ingeperkt en worden medewerkers die hun onenigheid uiten met tuchtmaatregelen en ontslagen bedreigd. Al met al geen pretje. Volgens de rechter in Den Haag is dat dan ook in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, maar zo zegt Opstelten nu, de kantoorruimten van de octrooiorganisatie in alle aangesloten verdragsstaten genieten onschendbaarheid. “Dat betekent dat deze gebouwen niet betreden mogen worden noch dat handhavend kan worden opgetreden door Nederlandse autoriteiten, althans zonder toestemming van de President van de EOO”, aldus de minister. De rechter vindt dat deze immuniteit niet zover mag gaan dat EOO algemeen in Europa erkende grondrechten zou mogen schenden, maar daar heeft de minister geen boodschap aan. En dus heeft hij de gerechtsdeurwaarder bevolen de executies niet ten uitvoer te brengen.

De Volkskrant: Opstelten: uitspraak rechter geldt niet voor Europese instelling

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (52)