11

Opstelten zet privacywereld weer op stelten

Ivo Opstelten wint zijn vierde Big Brother Award … minister slaat plank mis met misplaatste reactie op de prijs

Het is het derde jaar en de vierde keer dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten van Justitie dinsdag een Big Brother Award gewonnen heeft voor het schenden van de privacy. Ook de Nederlandse scholen werden ‘beloond’ met een prijs voor privacyschending.

Drie keer eerder won Ivo Opstelten een Big Brother Award voor het routinematig schenden van de privacy. Ook deze keer heeft de minister het weer bont gemaakt volgens privacywaakhond Bits of Freedom. In een verklaring van BoF staat dat de minister zijn prijs te danken heeft aan het in stand houden van de bewaarplicht, het doorzetten van zijn hackplannen (waarbij politie de mogelijkheid moet krijgen op afstand in te breken op computers), het massaal willen opslaan van kenteken- en locatiegegevens, het structureel negeren van privacybezwaren en het verdacht maken van alle Nederlanders door het opslaan van hun gegevens.

Vorig jaar reageerde de minister op de uitreiking met een persoonlijke video, dit jaar was er sprake van een zogenaamd grappige brief die volgens critici juist volledig de plank misslaat en de werkelijke problemen bagatelliseert.

In de brief, die als een ‘top secret’ document als een gelekte ‘cable’ werd verspreid zoals dat ook met Wikileaks gebeurde, laat Opstelten weten dat het waarschijnlijk heel goed is gesteld met de privacy in Nederland. Omdat hij iedere keer de prijs weer wint is er kennelijk niemand anders te vinden die in aanmerking komt.

Ook staat in de brief de zin: ‘Instructie aan alle diensten: Waarom wist ik uitslag niet eerder? Was site niet te hacken?’

Op Twitter werd teleurgesteld op de reactie van de minister gereageerd. Zijn reactie werd gênant genoemd en twitteraars vonden de brief getuigen van minachting voor privacy.

Nederlandse scholen en uitgeverijen

Ook de  de Nederlandse scholen en uitgeverijen werden ‘beloond’ met een prijs voor privacyschending. Zij kregen de ‘Exportprijs’ voor het onderling uitwisselen van persoonsgegevens en informatie. Scholen krijgen alleen toegang tot het lesmateriaal als ze die gegevens uitwisselen met de uitgeverijen. Die gegevens, zoals prestaties, worden vervolgens door de uitgeverijen gekoppeld aan computermateriaal.

BoF zegt hierover:

Van kinderen die anno 2014 opgroeien, wordt meer informatie verzameld, opgeslagen en geanalyseerd dan ooit. Gegevens over gezondheid, leerprestaties, gedrag en zelfs seksuele activiteiten, sociale problemen en het inkomen van de ouders worden van de geboorte tot ver na de middelbare school verzameld en tot ruim 30 jaar bewaard.

‘Vroeger ging je naar school om te studeren, nu om bestudeerd te worden’, zo luidde de nominatie.

Andere kandidaten die op de nominatielijst stonden, waren de Belastingdienst en minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken.

Kijk hier de reactie van Opstelten van vorig jaar:

Geef een reactie

Laatste reacties (11)