17

Opzij reageert op kritiek

En gaat op zoek naar 25 diverse 'koplopers' voor alternatieve lijst

Na felle kritiek van onder meer Joop-redacteur en Opzij-columnist Hasna el Maroudi op de oogverblindende witheid van de Opzij Top 100 komt het feministische maandblad met een alternatieve lijst waarop wel ruimte is voor diversiteit. De redactie maakte vandaag bekend op zoek te gaan naar de 25 koplopers van nu: vrouwen die het verschil maken.

El Maroudi vond het bizar dat een Top 100-lijst anno 2015 nog niet niet volledig uit witte vrouwen bestaat en bekritiseerde de kaders van de jury:

Hanteer je jullie criteria, dan is ze binnen Nederland inderdaad lastig te vinden. Maar dat is geen legitieme reden om een witte lijst te presenteren. Want doe je daarmee niet hetzelfde als de topmannen, die jarenlang met droge ogen beweerden: we willen wel vrouwen aan de top, maar we kunnen ze niet vinden, dus zijn ze er niet.

Succes kun je ook op een andere manier definiëren. Vrouwen hoeven niet in het bankwezen te zitten om invloed op de samenleving te hebben. Neem iemand als Shirin Musa van Femmes for Freedom. Zij zette in Nederland het issue gedwongen huwelijken op de agenda. Zij betekent ontzettend veel voor de vrouwenrechten. Zo iemand hoort op een lijst met invloedrijke vrouwen.

Bergan Günel, oprichter van Woman Capital en jurylid van de Top 100, is het deels met de kritiek van El Maroudi eens, maar vindt het belangrijk dat de lijst benadrukt wie er formele macht uitoefenen:

“Als je zegt, de lijst is te wit: eens. Als je zegt, daar moeten we wat aan doen: eens. Maar als je zegt, Opzij maakt een waardeloze lijst, zeg ik: onzin. Want de Top 100 gaat over vrouwen op besluitvormende posities, die dankzij hun plek in staat zijn impact te hebben. Wij maken ze zichtbaar en dat is hard nodig.

Van de vierhonderd topposities in de raden van bestuur van beursgenoteerde ondernemingen in Nederland wordt maar 7,8 procent bezet door een vrouw. En geloof me, toen we zeven jaar geleden met de lijst begonnen, was dat nog minder. Het was toen een hele klus om die honderd machtige vrouwen überhaupt te vinden. Nu is dat niet meer zo. Er is wat veranderd, en al is het nog lang niet genoeg: is het belangrijk om onze successen te vieren. Dat doen we met de jaarlijkse Top 100.”

Feit blijft dat er louter nog witte vrouwen op die plekken zitten. Opzij besluit dan ook om alsnog een diverse lijst van 25 Koplopers te presenteren in het voorjaar en gaat op zoek naar ‘hemelbestormers, voortrekkers en koplopers: bevlogen vrouwen die hun omgeving of de samenleving weten te veranderen’. Ken jij zo iemand? Mail dan haar naam + haar wapenfeit(en) naar redactie@opzij.nl o.v.v. Koplopers.

Lees ook op Joop: Het Opzij-feminisme is failliet

Geef een reactie

Laatste reacties (17)