6

‘Oranjefans moeten condooms meenemen naar WK’

Staatssecretaris Jet Bussemaker waarschuwt voor tekort aan condooms in Zuid-Afrika

Ze komen voor het voetbal maar misschien willen de fans ook nog iets anders scoren, constateerde de bewindsvrouw voor sport in een ontmoeting met Zuidafrikaanse media. Het land wordt al maanden geplaagd door een tekort aan condooms.

Naar verwachting reizen volgend jaar 12.000 Oranjefans af naar de wereldkampioenschappen voetbal in Zuid-Afrika. Nederland was een van de eerste landen die zich gekwalificeerd hebben voor de WK. Tijdens een ere-ontvangst van Zuidafrikaanse journalisten in het Olympisch Stadion te Amsterdam kwam de kwestie te sprake. Dat meldt onder andere de voetbalsite KickOff die Bussemaker citeert:

Zuidafrikanen hebben me gewezen op een mogelijk tekort aan condooms. Het was niet mijn idee. Het werd me verteld door een organisatie die strijd tegen aids in Kaapstad. Ze vertelden me dat het een probleem kan worden bij de wereldcup. Ik vind het een goed voorstel dat fans hun eigen condooms meenemen als ze denken die nodig te hebben want er is het risico van besmetting met HIV.

Volgens de Zuidafrikaanse Times Live heeft de staatssecretaris de KNVB ook opgeroepen goede voorlichting te geven aan de fans.

Zuid-Afrika kampte de afgelopen maanden verschillende malen met een ernstig tekort aan condooms onder meer omdat wegens corruptie ondeugdelijke condooms toch werden uitgedeeld. In verschillende plaatsen worden condooms door de overheid gratis ter beschikking gesteld. In Kaapstad zou het probleem op dit moment niet spelen, meldt The Star.

Zuid-Afrika telt het hoogste aantal hiv-besmettingen ter wereld. Een op de drie vrouwen tussen de 25 en 29 jaar is besmet. In totaal wordt het aantal besmettingen geschat op meer dan vijf miljoen, 11 procent van de bevolking. Vorig jaar overleden er een kwart miljoen mensen aan de gevolgen van aids. 

Naast zorgen over de seksuele veiligheid vormt de gewelddadige criminaliteit een ander probleem. Zo zou het Duitse team van plan zijn tijdens het verblijf in het land kogelwerende vesten te dragen.

CC-foto: Yme Bosma 

Geef een reactie

Laatste reacties (6)