Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Organisaties slaan alarm om bruinvissterfte

  •  
08-08-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Bruinvis_300.jpg
Record aantal dode bruinvissen spoelt aan bij Nederlandse kust
Het gaat niet goed met de bruinvissen in de Noordzee. Stichting De Noordzee (SDN) en Eerste Hulp bij Zeezoogdieren luiden de noodklok. Zondag spoelden acht bruinvissen aan in de Zeeuwse en Zuid-Hollandse delta. Daarmee komt het totale aantal aangespoelde bruinvissen van de afgelopen vier weken op 100, een recordaantal. Beide organisaties zagen nog nooit zoveel dode zeedieren.
Waarom de dieren zijn aangespoeld weten de organisaties nog niet te verklaren. Wel wijst SDN op het gevaar van verstrikking en verdrinking in visnetten. Bruinvissen horen tot ‘de Big 5′ van SDN’s lijst van beschermde zeedieren. Niet alleen de bruinivs, maar ook de kabeljauw, stekelrog, dodemansduim en de vogelsoort jan-van-gent staan op die lijst.
“De Big 5 zijn allemaal soorten die betere bescherming verdienen en daarom symbool staan voor beschermingsmaatregelen die volgens ons noodzakelijk zijn op de Noordzee”, liet Thomas Rammelt van Stichting De Noordzee maandag weten aan De Pers.
cc-foto: Japerr
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.