11

Organismen zweten brandstof

Amerikaans bedrijf presenteert revolutionaire vinding

Het Amerikaanse bedrijf Joule Unlimited is er in geslaagd om verscheidene genetisch gemanipuleerde organismen te maken die in staat zijn om zonlicht en CO2 om te zetten in koolwaterstoffen. Met andere woorden: deze organismen zweten brandstof.

Door redactie Joop
De New York Times meldt dat de organismen worden gekweekt in bakken met brak water onder glazen panelen die naar de zon gericht staan. In het labratorium is er al succesvol mee geëxperimenteerd en in juni begint het bedrijf aan een eerste proef in de buitenlucht.

Veel bedrijven proberen iets vergelijkbaars te doen met algen, maar het probleem daarbij is dat de algen vetten en lipiden produceren, die daarna uit de algen gehaald moeten worden. Dat is op dit moment nog niet commercieel haalbaar. De organismen van Joule Unlimited scheiden hun olie af en die is vrij simpel te winnen uit het water waarin ze leven. Bovendien overleven de organismen het proces van oliewinning en kunnen ze een tijd blijven doorgaan met olie produceren, aldus het bedrijf.

Deze technologie is nog in het laboratorium-stadium, maar is door het huisblad van het gerenommeerde instituut M.I.T. al uitgeroepen tot een van de tien meest belangrijke nieuwe technologieën.

Op dit moment wordt de C02 aangevoerd en het is de hoop van het bedrijf dat het zijn vestigingen kan openen bij grote energiecentrales, waar de CO2 kan worden afgevangen.

Uiteindelijk verwacht het bedrijf bijna 500.000 liter brandstof per hectare te kunnen produceren. Lukt dat, dan is dat vele malen hoger dan de opbrengst van ethanol uit reguliere biomassa.

Afbeelding: Joule Unlimited.

Geef een reactie

Laatste reacties (11)