Laatste update 22:22
4

Oud-medewerkers Dupont kregen problemen zwangerschap door giftige stoffen

Deze week werd bekend gemaakt dat omwonenden van de Dupont-fabriek blootgesteld werden aan de gevaarlijke stof stof C8 (perfluoroctaanzuur). Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat oud-medewerkers van de fabriek zwangerschapsproblemen ondervonden, door het werken met giftige stoffen. Van miskramen tot aan baarmoederhalskanker en doodgeboren kinderen.

EenVandaag heeft 35 oud-medewerkers van de Lycrafabriek in  gesproken. Drieëndertig vrouwen hebben zwangerschaps- of vruchtbaarheidsproblemen en elke dag nog zijn er vrouwen die zich melden. In de uitzending van zaterdag doen drie vrouwen die in de jaren tachtig in de fabriek werkten hun verhaal.

Één van de giftige stoffen is DMAC. Die hangt in lucht tijdens het uitdampen van de spoelen met Lycragaren. Lycra is een elastische stof en wordt verwerkt in sport- en badkleding en andere producten. Het European Chemicals  Agency (ECHA) heeft DMAC geclassificeerd als een zeer zorgwekkende stof en is dit oplosmiddel embryotoxisch en teratogeen, schadelijk voor het ongeboren kind en de voortplantingsorganen.

 

Geef een reactie

Laatste reacties (4)