Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Oud-medewerkers Rabo in VS aangeklaagd wegens libor-fraude

  •  
14-01-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Flickr_Rabobank_FaceMePLS_300
Drietal hangt maximaal dertig jaar cel boven het hoofd
Drie oud-medewekers van de Rabobank zijn in de VS aangeklaagd voor fraude met de libor-rente, het tarief dat banken hanteren voor leningen aan elkaar. Het zou gaan om een Brit, een Australiër en een Japanner. Dat meldt de Volkskrant op basis van een verklaring van het Amerikaanse ministerie van Justitie.
Het drietal wordt ervan verdacht de rente te hebben gemanipuleerd zodat deze voordelig uitpakte voor hun handelspositie. Vanuit Japan, Singapore en het Verenigd Koninkrijk hielden ze 4 jaar lang contact over de rente, zo schrijft de Volkskrant. Als ze worden veroordeeld, hangt hen maximaal 30 jaar celstraf boven het hoofd.
Schikking Rabobank heeft 774 miljoen euro betaald aan toezichthouders in buiten- en binnenland om de zaak te schikken. Ongeveer dertig medewerkers van de bank maakten tussen 2005 en 2011 afspraken met buitenlandse banken om de Libor te manipuleren. Bestuursvoorzitter Piet Moerland trad naar aanleiding van het schandaal eind oktober direct terug. Sipko Schat, die aan het hoofd stond van de frauderende afdeling werd later naar huis gestuurd met een gouden handdruk van acht ton.
Foto-cc: FaceMePLS

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.