17

Oud-medewerkers Rabo in VS aangeklaagd wegens libor-fraude

Drietal hangt maximaal dertig jaar cel boven het hoofd

Drie oud-medewekers van de Rabobank zijn in de VS aangeklaagd voor fraude met de libor-rente, het tarief dat banken hanteren voor leningen aan elkaar. Het zou gaan om een Brit, een Australiër en een Japanner. Dat meldt de Volkskrant op basis van een verklaring van het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Het drietal wordt ervan verdacht de rente te hebben gemanipuleerd zodat deze voordelig uitpakte voor hun handelspositie. Vanuit Japan, Singapore en het Verenigd Koninkrijk hielden ze 4 jaar lang contact over de rente, zo schrijft de Volkskrant. Als ze worden veroordeeld, hangt hen maximaal 30 jaar celstraf boven het hoofd.

Schikking
Rabobank heeft 774 miljoen euro betaald aan toezichthouders in buiten- en binnenland om de zaak te schikken. Ongeveer dertig medewerkers van de bank maakten tussen 2005 en 2011 afspraken met buitenlandse banken om de Libor te manipuleren. Bestuursvoorzitter Piet Moerland trad naar aanleiding van het schandaal eind oktober direct terug. Sipko Schat, die aan het hoofd stond van de frauderende afdeling werd later naar huis gestuurd met een gouden handdruk van acht ton.

Volkskrant: Oud-medewerkers Rabo aangeklaagd in VS om Libor

Foto-cc: FaceMePLS

Geef een reactie

Laatste reacties (17)