Laatste update 22:40
22

Oud-MIVD’ers: ‘Onze levens zijn in gevaar door onthullingen Marco Kroon’

Twee oud-medewerkers van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) vrezen voor hun leven sinds majoor Marco Kroon in de media uit de school klapte over een geheime operatie in Afghanistan. Dat zeggen de twee tegen Nieuwsuur. Ze bereiden een rechtszaak voor tegen Defensie.

Het tweetal, van Afghaanse afkomst maar al jaren woonachtig in Nederland, werkte jarenlang binnen de geheime operatie waarover Kroon heeft verteld. De operatie werd afgeschermd door het ministerie van Buitenlandse Zaken om de veiligheid van de betrokkenen te kunnen garanderen. De onthullingen van Kroon maakten daar een eind aan.

Een van de oud-MIVD’ers zegt nu tegen Nieuwsuur:

Marco Kroon heeft een heel grote fout gemaakt. Ik ben met hem gezien in Kabul. Daarom is er nu een risico voor mij en mijn familie, zelfs in Nederland.

De persoon in kwestie, die de gefingeerde naam Ahmed kreeg, zou in Afghanistan nauw contact hebben onderhouden met bronnen binnen terreurnetwerk Al-Qaida en bij de Taliban. De ander, Mahmoud genoemd, zou als tolk spionnen hebben begeleid. Ook andere bronnen binnen de operatie bevestigen aan Nieuwsuur dat de twee inderdaad belangrijk inlichtingenwerk hebben verricht.

Nieuwsuur schrijft:

Al langer voelen Ahmed en Mahmoud zich onveilig. Door abrupte beslissingen van de MIVD konden ze hun werkzaamheden binnen hun netwerk in Afghanistan niet afbouwen. Bronnen die nog geld tegoed hadden voor hun diensten bleven ontevreden achter. Die kunnen zelf verhaal gaan halen bij de mannen, of uit wrok hun signalement doorspelen aan terroristen, vrezen ze.

Het tweetal neemt het verantwoordelijk minister Bijleveld (Defensie) kwalijk dat zij Kroon geen spreekverbod heeft opgelegd. Zij vinden dat het ministerie daarmee hun leven in gevaar heeft gebracht. De twee mannen willen met een rechtszaak hulp van het ministerie afdwingen om ergens anders in Europa een nieuw bestaan op te bouwen. De minister laat weten dat de veiligheid van militairen voorop staat en dat ze de zaak serieus neemt en zal bekijken.

Het is niet de eerste keer dat er felle kritiek wordt geuit op de uitlatingen die Kroon in de media deed. Eerder dit jaar lieten ook commando’s al van zich horen. Ook zij vonden dat ze door de onthullingen van Kroon gevaar liepen. In maart trok het ministerie van Buitenlandse Zaken commando’s terug ui Kabul omdat hun veiligheid niet langer gegarandeerd was.

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (22)