Laatste update 13:30
11

Oud-premier Piet de Jong (101) overleden

Oud-premier Piet de Jong is afgelopen woensdag op 101-jarige leeftijd overleden. Dat heeft het CDA bekend gemaakt. De Jong was van 1967 tot 1971 premier van het centrum-rechtse kabinet van KVP, ARP, CHU en VVD. Het was het eerste naoorlogse kabinet dat de rit uitzat. In de periode hiervoor was hij minister van Defensie. Ook is hij commandant van een onderzeeboot geweest. Hij werd door KVP-leider Romme in 1959 letterlijk van boord gehaald om in Den Haag aan de slag te gaan. Hij overleed na een kort ziekbed. Maandag vond de uitvaart in familiekring plaats.

Als premier was De Jong de eerste die er een gewoonte van maakte om wekelijks na de ministerraad een persconferentie te geven. Ook was hij de eerste die iedere week de koningin bezocht voor een gesprek. CDA-leider Sybrand Buma laat in een reactie weten De Jong te memoreren als warme en innemende persoonlijkheid.

Tot op het laatst bleef hij zeer betrokken bij de politiek. Hij sprak met humor en relativeringsvermogen over zijn eigen rol in de politiek.

We zullen deze lieve intelligente nuchtere man zeer missen’, reageert CDA-partijvoorzitter Ruth Peetoom. ‘Zijn adagium was, dat een politicus geen andere taak heeft dan bij te dragen aan vrede en recht in de samenleving. Dat heeft Piet de Jong in zijn lange leven gedaan, voor het land en voor het CDA.

Geef een reactie

Laatste reacties (11)