Laatste update 15:12
23

Oud-PVV’er Hero Brinkman opgepakt voor lekken naar De Telegraaf

Hero Brinkman, voormalig Kamerlid en politieagent, is maandag opgepakt door de politie op verdenking van schending van het ambtsgeheim. Dat laat zijn advocaat Richard van der Weide maandag weten. In de woning van Brinkman wordt nu onderzoek gedaan.

Brinkman is eerder al voorwaardelijk ontslag aangezegd wegens ernstig plichtsverzuim, nadat hij als rechercheur een vrouw ‘willens en wetens’ onterecht schuldig heeft verklaard aan een mishandeling. Brinkman liet de echte dader vrijuit gaan, die werd niet vervolgd. En toen het OM de zaak onderzocht, maakte Brinkman Justitie uit voor leugenaars. NRC schreef eerder over de zaak:

De kwestie vloeit voort uit een mishandelingzaak: een vrouw werd drie jaar geleden in een Amsterdams café met een glas in haar gezicht geslagen. Brinkman dwong een vrouw tot een bekentenis door te zeggen dat er camerabeelden van het incident waren die ‘helder en duidelijk’ tonen wat er was gebeurd. Toen zich een paar maanden later een vrouw meldde die zei de echte dader te zijn, werd ze weggestuurd omdat de zaak al was opgelost. De politie ging ervan uit dat de dader die zich meldde dat deed op verzoek van de ouders van het meisje dat al was aangewezen als dader.

Nu komt daar de verdenking van schending van het ambtsgeheim bij.Brinkman is opgepakt omdat hij vermoedelijk vertrouwelijke politie-informatie naar De Telegraaf zou hebben doorgespeeld over de radicalisering van twee bestuursleden van de Amsterdamse Arrayan-moskee. In november publiceerde die krant een artikel waarin stond dat de voorzitter van de moskee zou worden gevolgd en getapt. Dat schrijft NRC Handelsblad. Het is de zoveelste keer dat de oud-PVV’er met Justitie in aanraking komt. Zo is hij in het verleden ook veroordeeld wegens bedreiging met een hakbijl.

Brinkman was tot 2012 Kamerlid voor de PVV, daarna stapte hij uit de partij en ging zelfstandig verder. Bij de laatste verkiezingen wist hij met zijn Ondernemerspartij echter geen zetels te halen.

 

Geef een reactie

Laatste reacties (23)