Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Oud-SP-Kamerlid Gesthuizen overgestapt naar GroenLinks

  •  
02-10-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
122 keer bekeken
  •  
Tweede Kamer bespreekt begroting Veiligheid en Justitie

© 2016-12-01 14:03:10 DEN HAAG - Sharon Gesthuizen (SP) tijdens het debat in de Tweede Kamer over de begroting van Veiligheid en Justitie. ANP BART MAAT

Voormalig SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen is overgestapt naar GroenLinks. Dat meldt het AD dinsdag. Gesthuizen zat tot vorig jaar namens de SP in de Tweede Kamer. Begin dit jaar zegde ze haar partijlidmaatschap op en sloot zich aan bij GroenLinks, omdat ze zich niet kon vinden in de manier waarop het nieuwe SP-standpunt over vluchtelingen tot stand is gekomen.
Dat nieuwe standpunt houdt in dat migratiedeals met Noord-Afrikaanse landen, vergelijkbaar met de bestaande – en omstreden – deal met Turkije, niet bij voorbaat worden afgewezen. Die beslissing werd door de partijleiding genomen zonder dat de partijraad van de SP, zich daarover mocht uitspreken. Onvergeeflijk, vond Gesthuizen. In de Nieuws BV licht ze haar motivatie verder toe:
In 2015 deed Gesthuizen een gooi naar het partijvoorzitterschap van de SP. Zij wilde als voorzitter de SP democratischer maken, maar legde het in de strijd om het voorzitterschap af tegen de door de partijtop gesteunde huidige voorzitter Ron Meyer. Na elf jaar Kamerlidmaatschap hield Gesthuizen het vorig jaar voor gezien. Na haar vertrek uit de Kamer publiceerde ze het boek Schoonheid macht liefde in leven en politiek, waarin ze de omgangsvormen binnen de SP bekritiseerde.
Beeld: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.