Laatste update 21:05
8

Oud-veiligheidsadviseur Flynn weigert medewerking aan senaatsonderzoek

Michael Flynn, de oud-veiligheidsadviseur van Donald Trump die ervan verdacht wordt samengewerkt te hebben met Rusland in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen, weigert mee te werken aan het onderzoek. Dat melden diverse Amerikaanse media maandag.

Eerder al was Flynn door de Senaat gevraagd documenten te overleggen die meer inzicht kunnen geven in de rol die Flynn speelde in het schandaal. Daarom wordt nu geprobeerd om via een dagvaarding die documenten alsnog in handen te krijgen. Volgens onder meer The Wall Street Journal zal Flynn zich echter op het Vijfde Amendement van de Amerikaanse Grondwet beroepen. Daarin staat dat niemand verplicht kan worden tegen zichzelf te getuigen.

In februari van dit jaar moest Flynn gedwongen aftreden, krap een maand na de beëdiging van Trump, omdat hij had gelogen over zijn contacten met de Russische ambassadeur. Er zijn sterke aanwijzingen dat de Russische regering zich heeft gemengd in de Amerikaanse verkiezingen, in een poging Donald Trump verkozen te krijgen. Onderzocht wordt nu in hoeverre het campagneteam van Trump daaraan heeft meegewerkt.

Flynn is een van de belangrijkste getuigen in het onderzoek. In een eerder stadium liet Flynn nog weten wel te willen werken, in ruil voor immuniteit. Die eis werd niet ingewilligd.

Hoe Trump zelf aankijkt tegen verdachten die weigeren aan een onderzoek mee te werken is duidelijk. Dat blijkt namelijk, zoals altijd, uit het Twitter-archief van de Amerikaanse president.

Bron: NOS

Geef een reactie

Laatste reacties (8)