28

Oud-VVD-Kamerlid Houwers beboet voor fraude

Mogelijke opvolger van Mark Verheijen in Tweede Kamer krijgt boete van 4000 euro voor hypotheekfraude ... Halbe Zijlstra wil hem uit de Kamer weren

Oud-Tweede Kamerlid voor de VVD, Johan Houwers, werd genoemd als de opvolger van Mark Verheijen, die eerder zijn zetel moest verlaten vanwege een integriteitskwestie. Maar ook Houwers is niet van alle smetten vrij: het Openbaar Ministerie acht bewezen dat hij hypotheekfraude heeft gepleegd en legt hem daarom een boete van 4000 euro op. Hiermee wordt een rechtszaak voorkomen. Maar de VVD-fractievoorzitter in de Tweede Kamer, Halbe Zijlstra, ziet Houwers liever gaan dan komen.

Houwers is de volgende in lijn om Verheijen op te volgen. Halbe Zijlstra, VVD-fractievoorzitter in de Tweede Kamer, wil hem er echter niet bij hebben. “Voor fraudeurs is binnen de VVD geen plaats”, liet hij in een reactie weten aan het ANP. Van een terugkeer kan dus geen sprake zijn.

De ferme woorden van Zijlstra staan in schril contrast met de woorden van andere prominente VVD’ers. Neem nu minister Schippers (Volksgezondheid). Zij wijt het discutabele gedrag van haar partijgenoten aan mysterieuze ‘krachten’ die erop uit zouden zijn om de partij te beschadigen, al zijn het toch echt haar partijgenoten geweest die opstapten nadat zij respectievelijk schimmige drugsdeals met criminelen sloten, de Kamer verkeerd voorlichtten, fraudeerden met declaraties dan wel burgemeestersverkiezingen probeerden te forceren.

Het is nog niet bekend wat Houwers wil gaan doen. Mocht hij besluiten de zetel aan zich voorbij te laten gaan, dan is de volgende in lijn oud-staatssecretaris Fred Teeven, die onlangs ook al opstapte. ‘Zijn’ minister, minister Opstelten, moest zijn functie neerleggen in de bonnetjes affaire rondom de zogenoemde ‘Teevendeal’. In zijn functie als officier van justitie had Teeven een deal gesloten met een crimineel à 4,7 miljoen gulden. Opstelten meende dat het bonnetje kwijt was, tot het plots weer opdook. Teeven zegt opgestapt te zijn omdat dat is wat hoort, wanneer je minister opstapt. Niet vanwege zijn rol als officier van justitie in de affaire.

Lees ook op Joop: Schippers houdt ramkoers

Geef een reactie

Laatste reacties (28)