Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Oud VVD-leider Hans Dijkstal (67) overleden

  •  
10-05-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
654 keer bekeken
  •  
dijkstal_300.jpg

Ex-minister was een van de architecten van de Paarse samenwerking

In Wassenaar is na een lang ziekbed op 67-jarige leeftijd Hans Dijkstal, oud-minister van Binnenlandse Zaken en leider van de VVD onder Paars II, overleden.
De saxofoonspelende politicus was tijdens het eerste Paarse kabinet (1994-1998) minister van Binnenlandse Zaken. Ten tijde van Paars II nam hij het fractieleiderschap over van Frits Bolkestein. NOS schrijft:
Dijkstal stond aan de wieg van het eerste Paarse kabinet. Dat was revolutionair omdat er voor het eerst geen christelijke partij meedeed in de coalitie, die bestond uit het PvdA, VVD en D66. Dijkstal was in het eerste paarse kabinet minister van Binnenlandse Zaken en vicepremier. Zijn bijnaam was ‘het oliemannetje’, omdat hij als geen ander wist te bemiddelen tussen kibbelende bewindslieden van PvdA, D66 en VVD-huize. De sociaal vaardige Dijkstal loste gemakkelijk problemen op. “Door te praten, door voor sfeer te zorgen en de familie bij elkaar te houden”, zei hij eens in een interview met de Volkskrant.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.