Laatste update 13:58
31

Zorgcentra Zoetermeer: ouderen kunnen in weekend best zonder warm eten

In twee zorgcentra in Zoetermeer krijgen ouderen vanaf heden in het weekend geen warme maaltijden in het restaurant meer. De organisatie die de maaltijden bezorgt, Palet Welzijn, noemt de levering in het weekend ‘niet meer rendabel’. Daarom stopt het met de weekendbezorgingen. De ouderen zijn voor een warme maaltijd dan ook aangewezen op magnetronmaaltijden of familie/ vrienden die hen van een warme maaltijd willen voorzien.

Peter van Aart, de zoon van mevrouw van Aart die in één van de zorgcentra woont, verklaart aan Radio 1:

Als je veel kinderen hebt en die wonen een beetje in de buurt dan is dat natuurlijk geen probleem. Maar niet iedereen heeft kinderen of kinderen die de gelegenheid hebben om hun ouders in huis te halen.

Los van het feit dat het gezond is om iedere dag een warme maaltijd te nuttigen, zit er voor de ouderen ook een sociaal aspect aan het avondeten in het restaurant. In plaats van alleen op de eigen kamer te zitten, komen ze in het restaurant samen.

Je kunt wel zeggen: we hebben gezonde magnetronmaaltijden, maar je zit dan aan je eigen keukentafel te eten. Het gaat niet alleen om de maaltijd, maar om het sociale contact. Vooral in het weekend valt dat nu dus weg.

Ouderen zijn gemiddeld vaker eenzaam en depressief. Daartegen wordt allerhande maatregelen bedacht. Zo krijgen bewoners van woonzorgcentrum het Flevohuis in de Indische buurt kippen. Om mee te knuffelen, maar ook om te verzorgen. Dinsdag zaten er in het VARA-programma Pauw eenzame ouderen aan tafel. Zij worden zo nu en dan gebeld door vrijwilligers van de “Zilverlijn” om een praatje te houden. Naar schatting voelt een miljoen ouderen in Nederland zich eenzaam, van wie zo’n 200.000 dit als extreem ervaren.

Geef een reactie

Laatste reacties (31)