60

Ouderen hebben het financieel beter

Oudere loopt minste risico op armoede ... Inkomen flink gestegen

Jongere huishoudens, met een kostwinner tot 45 jaar, zagen hun vermogen ten opzichte van 1993 vooral afnemen, terwijl dat van ouderen juist groeide. Zo beschikt 40 procent van de ouderen over een vermogen van meer dan 200.000 euro. Eén van de oorzaken hiervan zijn de stijgende huizenprijzen tussen 1984 en 2008, waar veel ouderen van hebben kunnen profiteren.

De kans voor ouderen om onder de armoedegrens te geraken was in 2000 nog bijna 12 procent. Dat is nu afgenomen tot maar drie procent. Voor de hele Nederlandse bevolking is dat 9 procent.

De inkomsten van ouderen waren in 2010 gemiddeld bijna 30 procent hoger dan in 1990, mensen jonger dan 65 jaar zagen hun inkomen in diezelfde periode gemiddeld met 18 procent toenemen. “Het inkomen van de groep ouderen steeg volgens de cijferaars vooral omdat de ‘nieuwe ouderen’ die nu met pensioen gaan gemiddeld een hoger inkomen hebben dan de senioren die hen voorgingen. Ook belastingkortingen en de hogere AOW dragen bij aan de inkomensverbetering”, aldus de Volkskrant.

Lees hier (.pdf) het onderzoek.

De Volkskrant: Oudere loopt minste kans op armoede, inkomen flink gestegen

Geef een reactie

Laatste reacties (60)