24

‘Ouders van probleemgezinnen moeten verplicht getest’

Vice-voorzitter Jeugdzorg Nederland: Verplichte psychologischetests zijn nu nog onmogelijk vanwege 'zelfbeschikkingsrecht'

Jan-Dirk Sprokkereef, vice-voorzitter van Jeugdzorg Nederland, pleit in NRC Handelsblad voor een psychologische onderzoek van ouders van probleemgezinnen. Een dergelijk onderzoek kan nu niet, vanwege het zelfbeschikkingsrecht. Sprokkereef wil dat ouders in probleemgezinnen voortaan toch verplicht getest worden.

Sprokkereef reageert in NRC Handelsblad op de commotie en de kritieken op Jeugdzorg naar aanleiding van de dood van de broertjes Ruben (9) en Julian (7). Uit respect voor de familie wil hij niet ingaan op de zaak van Ruben en Julian, maar wel op de vragen die deze oproept. Zo zou Jeugdzorg volgens Sprokkereef het instrumentarium missen om kinderen goed te kunnen helpen. De bestuurder:

Voor ons is het heel moeilijk om de strijd tussen ouders te stoppen, terwijl dáár de oplossing ligt voor de problemen van het kind. Helaas is ons instrumentarium daar niet op gericht. Een ondertoezichtstelling geeft ons bevoegdheden om een kind te onderzoeken, maar niet om de ouders te onderzoeken.”

Het gezin van Ruben en Julian was vanwege de moeilijke scheiding van de ouders al jaren bekend bij Jeugdzorg. De politie gaat er vooralsnog van uit dat de vader de kinderen om het leven heeft gebracht.

NRC: Jeugdzorg: laat ouders in probleemgezin verplicht testen

Geef een reactie

Laatste reacties (24)