16

Oudste Zwitserse bank bekent fraude

Wegelin zal zichzelf na het betalen van boetes aan de Amerikaanse autoriteiten opheffen

Zwitserlands oudste bank moet permanent dicht. Wegelin bekende donderdag voor een Amerikaanse rechtbank Amerikanen te hebben geholpen met het ontduiken van belasting. De bank moet de Amerikaanse autoriteiten een boete betalen van 57,8 miljoen dollar.

Wegelin maakte tegelijkertijd bekend dat wanneer de Amerikaanse autoriteiten gecompenseerd zijn voor de schade, zij zichzelf zal opheffen. 

De Zwitserse bank zou meer dan 100 Amerikanen tussen 2002 en 2011 hebben gesteund bij het ontduiking van de belasting voor ongeveer een totaal bedrag van 1,2 miljard.

Wegelin, een bank in de kleine Zwitserse stad St Gallen, werd 35 jaar voor de onafhankelijkheid verklaring van de VS opgericht. Het is de eerste buitenlandse bank die schuld van belastingontduiking bekend. Andere Zwitserse banken hebben de afgelopen jaren voorkomen dat Amerikaanse burgers in hun land bankrekeningen kunnen openen.

De Amerikaanse rechter acht bewezen dat Wegelin bewust gebruik heeft gemaakt van de Amerikaanse belastingonderduikers, ook nadat andere Zwitserse banken afstand hadden genomen van de praktijken. Aanklager Preet Bharara sprak van een beslissend moment in de strijd tegen banken en individuen die de Amerikaanse schatkist miljarden dollars onthouden.

BBC: Swiss bank Wegelin to close after US tax evasion fine

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (16)